KREĆE REVITALIZACIJA

Ravnatelj Imunološkog: ‘Trebat će nam barem tri godine za ponovno pokretanje Zavoda‘

Naveo je kako treba izgraditi novu tvornicu i osuvremeniti proizvodnju, neće se moći oslanjati samo na proizvodnju dječjih cjepiva
Imunološki zavod
 Damir Krajac/Cropix

Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda, u N1 Studiju govorio je o revitalizaciji Imunološkog zavoda i cjepivu protiv koronavirusa.

- Imamo velika očekivanja, a činjenica je da imamo mali broj proizvođača, a s druge strane nesrazmjeran broj onih kojima cjepivo treba. Ili su kapaciteti manji nego što su očekivanja, želje i potrebe ili su imali problema u proizvodnji - rekao je Čardžić osvrnuvši se na manjak cjepiva protiv covida.

- Svako zlo za neko dobro, sad su barem svi svjesni da nam treba Imunološki - napominje no ističe kako se nešto što je uništavano i zanemarivano desetljećima ne može obnoviti u nekoliko mjeseci.

- Daleko smo otišli s pripremama, i to što se nalazimo u svim tim strategijama govori da se Imunološki želi revitalizirati.

Ipak, dodaje da za ponovno pokretanje Imunološkog trebaju sigurno tri, tri i pol godine.

- Do same gradnje nam trebaju dvije godine. To su procedure koje traju, neke možete ubrzati, ali ne možete sve.

Naveo je kako treba izgraditi novu tvornicu i osuvremeniti proizvodnju, neće se moći oslanjati samo na proizvodnju dječjih cjepiva. Usvajanje novih tehnologija je proces i bez toga se može, kaže.

Kad je u pitanju nabava cjepiva, smatra kako je država dobro pristupila, uz pretpostavku da nam dođu sva ta cjepiva.

- Korona je nova i nigdje u svijetu cjepivo nije obavezno i mislim da u dogledno vrijeme neće biti. To nije samo zdravstveni problem, to je i ekonomski problem i vjerojatno jedan od razloga zašto se ne isporuče sva cjepiva. Cjepiva su, nagađam, usmjerena tamo gdje se poluči ekonomski efekt. Trebamo imati stratešku industriju, ako ništa drugo, za potrebe građana - rekao je.

Ravnatelj Imunološkog zavoda ističe i kako gripa nije nestala, 'gripe ove godine nema baš zbog toga što se držimo svih tih mjera, koje su i mjere za prevenciju virusa gripe'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39