RAZVOJNA STRATEGIJA

Ravnatelj IRB-a: Uskoro će početi realizacija strukturnoga projekta O-ZIP

Dr. Sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Rudjer Bošković
 Darko Tomaš / CROPIX

Strukturni projekt O-ZIP ključni je dio razvojne strategije IRB-a, istaknuo je u četvrtak navečer na predavanju u Knjižnici HAZU ravnatelj toga najvećeg hrvatskog instituta u području prirodnih znanosti i tehnologije David M. Smith koji vjeruje da bi uskoro mogla početi i njegova realizacija.

Strukturni projekt O-ZIP ključni je dio razvojne strategije IRB-a, istaknuo je u četvrtak navečer na predavanju u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) ravnatelj toga najvećeg hrvatskog instituta u području prirodnih znanosti i tehnologije David M. Smith.

Predavanje pod nazivom "Razvojne perspektive kemijskih istraživanja i Instituta Ruđer Bošković (IRB) unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA)". organizirao je Odbor za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU.

U prvom dijelu predavanja Smith je govorio o širem razvojnom kontekstu IRB-a vezanom uz strukturni projekt "Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu" - O-ZIP.

Riječ je o ključnom dijelu razvojne strategije Instituta Ruđera Boškovića (IRB) koji bi taj institut trebao učiniti institutom za 21. stoljeće, a ta kapitalna investicija 'teška' je 72 milijuna eura. Kako je objasnio Smith, osnovno načelo O-ZIP-a je jačanje najkonkurentnijih strana IRB-a za jačanje suradnje s gospodarstvom, uključuje i izgradnju novih objekata i modernizaciju postojećih u kampusu IRB-a, modernizaciju opreme, a zahvaljujući infrastrukturnoj obnovi, omogućit će znanstvenicima radne uvjete koje imaju njihove kolege u razvijenim zemljama Europe i svijeta.

Dug i težak O-ZIP-ov put obilježen otporima

Uvjerenost da bi O-ZIP doista mogao uskoro 'krenuti' u realizaciju Smith temelji na dokumentu koji je, kako je rekao, objavljen 29. siječnja ove godine nakon što je prije dva tjedna završena pripremna studija, rađen je zajedno sa stručnjacima Europske komisije, a potvrdio je da su stručnjaci zadovoljni sa svim elementima projekta, što sada omogućuje daljnju proceduru.

Smith je ustvrdio kako je do ove točke O-ZIP-a trebalo prijeći dug i težak put na kojemu je, na žalost, bilo i određenog otpora jer, smatra, kada imate projekt od 72 milijuna eura ima i pun razloga da se on ospori i novca preusmjeri na nešto drugo. Ipak, Smith je uvjeren da O-ZIP 'ide dalje'.

Nakon toga šireg konteksta, Smith se usredotočio na naslovljenu temu predavanja. S tim u vezi, istaknuo je da se trećina uspjeha koji se veže uz IRB-e odnosi na kemiju pa je siguran da je zato opravdan veliki fokus koji O-ZIP daje na kemiju, a rezultati znanstvenih projekta kemičara na IRB-u objavljeni su u uglednim svjetskim znanstvenim časopisima što je potvrda visoke razine istraživačkih postignuća.

Znanstvena istraživanju u području kemije organizirana su u tri zavoda - Zavodu za organsku kemiju i biokemiju (OKB) koji pokrivaju široki raspon suvremenih tema u eksperimentalnoj i teorijskoj organskoj kemiji i biokemiji, razvoju novih sintetskih metoda i njihovoj primjena u pripravi novih organskih spojeva i materijala, eksperimentalne i računalne studije svojstava molekula i reakcijskih mehanizama te istraživanja u području medicinske kemije.

Zavod za fizičku kemiju jedan je pak od najstarijih odjela IRB-a iz kojega su i nastali neki od sadašnjih zavoda. Znanstvenici toga zavoda međunarodni su eksperti s iznimnim znanstvenim doprinosima u atmosferskoj kemiji, kemijskoj kinetici, strukturnoj kemiji, različitim spektroskopijama, teorijskoj kemiji, modeliranju svojstava spojeva i materijala, modeliranju fizičkih i kemijskih procesa te kemijskoj i strukturnoj analizi. nekoliko istraživačkih grupa je proširilo istraživačku djelatnost i na različita područja bioznanosti.

Zavod za kemiju materijala je i centar izvrsnosti u području znanosti o materijalima, a njegovi znanstvenici svjesni su i dužnosti da svojim znanjem pomognu sveukupnom gospodarskom razvitku Hrvatske i ostvaruju mnoge suradnje s različitim industrijama, zdravstvenim institucijama i fakultetima.

Usporedba IRB-a i "Instituta Jožef Štefan"

Predavaču su okupljeni kolege znanstvenici postavili i više pitanja, među kojima je i ono imaju li IRB i slovenski "Institut Jožef Štefan" sličnu strategiju istraživanja. Iako, priznao je Smith, do sada nije posjetio taj slovenski institut, ali to namjera učiniti, ocijenio je kako su istraživački smjerovi slični, ali se na IRB-u, nažalost, ne provode istraživanja u području informatike i robotike što pak istražuju znanstvenici Instituta Jožefa Štefana.

Kako je ocijenio Smith, IRB teško može pokrenuti takva istraživanja jer ne može adekvatno platiti takve znanstvenike, a osim toga IRB je morao ići u kapitalne investicije koje su Slovenci prije osigurali.

Jedno od pitanje bilo je i kakav će biti redoslijed izgradnje novih objekata što je, primijetio je ravnatelj IRB-a, kompleksno pitanje. Rekao je da postoji okvirni plan, ali da je prva faza svakako pitanje okoliša, centralnoga sustava grijanja i hlađenja te instalacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:59