MILIVOJ GOSPIĆ

RAVNATELJ ISTARSKE ŠKOLE VRŠI PRITISAK NA ŠTRAJKAŠE 'Sami sebi su potpisali raskid ugovora o radu! Pa na studiju su znali kakvo je stanje u prosvjeti'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Iako sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama već 29. dan, u Gospodarskoj školi Buje u Istri štrajka tek manji dio osoblja pa se nastava uglavnom odvija redovito. Od 42 djelatnika te škole, dnevno ih štrajka 12-14, no kako neki rade i u drugim školama, u toj školi u Istri dnevno zapravo štrajkaju samo 2-4 nastavnika.

Ipak, Glas Istre piše da velik dio osoblja te škole ne štrajka zbog straha od ravnatelja Milivoja Gospića, koji i sam kaže da nemaju svi pravo štrajkati te da su si neki štrajkom osigurali raskid ugovora o radu.

Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Istarsku županiju Tanja Carić potvrdila je da je ravnatelj iz bujanske škole među onima koji vrše velik pritisak na zaposlenike i osporavaju im radna i građanska prava.

Ravnatelj Gospić je sam naveo i primjer jednog kolege u toj školi koji je 5. studenog potpisao ugovor o radu, a sada štrajka. Gospić kaže da će njemu nakon završetka štrajka sigurno otkazati ugovor o radu jer na taj način nije zadovoljio profesionalne standarde, a navodi i primjer drugog kolege koji je u rujnu koristio slobodne dane radi bračnog putovanja. Ravnatelj smatra da zbog toga sada taj nastavnik nema pravo štrajkati, a štrajk doživljava kao manjak poštovanja prema njemu kao ravnatelju.

'Ima među buntovnicima zaposlenika koji imaju potpisan ugovor na 60 dana, a već se ne libe štrajkati te očekuju da bi sutra trebali zasnovati stalni radni odnos u školi. Ima među štrajkašima i onih koji su potpisali ugovor na određeno radno vrijeme, pa još nisu ni potvrdili svoje nastavničke i pedagoške kvalifikacije i sposobnosti, ali se bune. Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu. Mislim da je to normalna i logična pojava jer još nisu opravdali svoj pripravnički staž, pa po isteku ugovora nema šanse da će tu zasnovati radni odnos jer je zaista nonsens da već prosvjeduju. I kad su birali taj studij znali su kakvo je stanje u prosvjeti', rekao je za Glas Istre ravnatelj Gospodarske škole Buje i istaknuo da bi ravnatelji škola trebali organizirati nastavu, a ne zagovarati štrajk. Osvrnuo se i na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak rekavši da smatra da se ona ponaša kao latentni sindikalni povjerenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:11