O PISMU LIJEČNICE

Ravnatelj KB Dubrava: ‘Ne provodimo nikakav progon osoba koje ukazuju na nepravilnosti‘

Kolegica koja je pisala pismo na njega se i potpisala tako da je njen identitet poznat i ne provodi se nikakva istraga, poručio je
Ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić
 Marko Todorov/Cropix

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Srećko Marušić izjavio je u srijedu da se u toj bolnici ne provodi nikakav progon, a posebno da se ne progone osobe koje ukazuju na moguće nepravilnosti.

"Kolegica koja je pisala pismo na njega se i potpisala tako da je njen identitet poznat i ne provodi se nikakva istraga. Nakon što smo zaprimili pismo u kojem kolegica ukazuje na nepravilnosti, zatražili smo provođenje nadzora od Povjerenstva za unutarnji nadzor KB Dubrava", navodi ravnatelj KB Dubrave Srećko Marušić.

Liječnica je u svom pismu navela kako bolesnici nisu adekvatno zbrinuti, da obroke ne dobivaju svakodnevno, da u centru ne postoji adekvatna količina lijekova. Navela je i primjer starije bolesnice koja je tri dana ležala gola u sobi i bila izložena stalnim pogledima. Podržalo ju je tridesetak liječnika koji rade u Respiracijskom centru.

Ravnatelj KB Dubrava istaknuo je da svrha nadzora nije progon nad kolegicom, nego utvrđivanje i otklanjanje mogućih nepravilnosti u radu Primarnog respiratorno-intenzivističkog centra.

"Autorici pisma nitko nije prijetio i odbacujemo bilo kakvu mogućnost otkaza. Kolegici i svim drugim zaposlenicima se još jednom zahvaljujemo na svemu što su učinili u suzbijanju aktualne epidemije. Ne zaboravimo da je kolegica pismo napisala nakon što je cijeli tjedan svakodnevno radila s bolesnicima oboljelim od bolesti covid-19", priopćio je ravnatelj bolnice.

Marušić ističe da je u Kliničkoj bolnici Dubrava osigurana potpuna medicinska skrb za sve pacijente.

"S obzirom na veoma velik priljev novih bolesnika i opterećenost zdravstvenih djelatnika, teško je osigurati da sustav neprekidno savršeno funkcionira i mislim da je to svima jasno. Istina je i da postoji odljev zdravstvenih djelatnika kako iz KB Dubrava tako i iz drugih bolnica. Međutim", ističe Marušić, "zahvaljujući intervenciji Ministarstva zdravstva zdravstveno osoblje iz drugih bolnica biti će privremeno premješteno u KB Dubrava što će nam omogućiti da unaprijedimo zdravstvenu skrb našim bolesnicima".

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u srijedu da ne podržava "javnu hajku" na liječnicu koja je javnosti iznijela probleme u KB-u Dubrava.

"Ne podržavam javnu hajku na osobu koja je u javnost iznijela probleme u KB-u Dubrava. Svaki konstruktivno iznesen komentar, ako je utemeljen ili istinit, pa i javno, dobrodošao je jer time postajemo još bolji u onome što radimo. Trebamo se usmjeriti na rješenja i djelovati na temelju rezultata zdravstveno-inspekcijskog nadzora", napisao je Beroš na facebooku.

Ministar je jučer izjavio da u KB-u Dubrava još traje nadzor zdravstvene inspekcije, a po preliminarnim podacima tamo nije bilo značajnijih propusta.

Potporu liječnicima u njihovim naporima da u toj bolnici osiguraju kvalitetne standarde liječenja za pacijente oboljele od covida-19 izrazila je, među ostalim, i Hrvatska liječnička komora (HLK) koja traži da uprava bolnice krene rješavati probleme navedene u pismu.

HLK je danas priopćio kako je krajnje neprihvatljiva namjera uprave da istražuje liječnike koji, upozoravajući na ozbiljne probleme u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima, postupaju sukladno Kodeksu medicinske etike i Hipokratovoj prisezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:59