IVICA LUKŠIĆ

Ravnatelj KB Dubrava: ‘Ulazimo u novu, povoljniju fazu koronaere, dolaze nam pacijenti s blažim kliničkim slikama‘

‘Uvijek govorimo s oprezom, jer nas je to naučila epidemija, ali trend je dobar.‘

Brzi antigenski test u Praškoj 10.

 Damjan Tadic/Cropix

Broj aktivno oboljelih učenika osnovnih i srednjih škola, kao i onih u samoizolaciji, rapidno se povećava te je u samo tjedan dana broj samoizolacija porastao za dva i pol puta, a oboljelih je 72 posto više. Iako škole većinom u samoizolaciju stavljaju bliže kontakte ili cijele razrede, neke od njih zbog većeg broja oboljelih kompletno su prešle na model online nastave.

Upravo je takva situacija u četiri osječke osnovne škole koje su na A-modelu. Naime, zbog povećanog broja zaraženog nastavnog osoblja, kao i učenika, cijeli ovaj tjedan na online su nastavi svi razredi OŠ Frana Krste Frankopana i OŠ Mladost, u OŠ Vladimira Becića svi osim prvih razreda, a u OŠ Ivana Filipovića online su učenici od petog do osmog razreda. Od utorka na online nastavu prelaze i svi razredi OŠ Dobriše Cesarića.

Na razini Hrvatske trenutna je situacija takva da od 2434 školska objekta, zaraza evidentirana u njih četiri petine, odnosno u 1954 objekta. Zaraženih je učenika prošlog ponedjeljka bilo 4116, a ovog ponedjeljka je taj broj narastao na 7095. U osnovnim školama trenutno je 4652 aktivno oboljelih učenika, a u srednjim je školama takvih učenika 2443. U samoizolaciji je prošlog tjedna bilo 1700 učenika, a u ponedjeljak 4415.

Najlošije u Splitu

Porast broja izolacija bilježi se i kod učitelja, ali ipak je blaži nego među djecom. Tako je prošlog ponedjeljka bilo 990 pozitivnih djelatnika škola, a ovoga je u izolaciji bilo njih 1279.

Kada se gleda po županijama, najviše je pozitivne djece u Gradu Zagrebu, njih 1102, a kada se pribroje i samoizolacije, izvan školskih klupa je 1585 zagrebačkih učenika. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 957 učenika u izolaciji i 162 u samoizolaciji te Primorsko-goranska s njih 446 u izolaciji i 162 u samoizolaciji. Najmanje je zaraženih učenika u Ličko-senjskoj županiji, njih 35, a u samoizolaciji je 52 učenika.

Unatoč velikom broju novooboljelih, bolnice se ne popunjavaju tako rapidno. Iako smo u ponedjeljak imali 46 hospitaliziranih više nego prethodnog dana, njihov se broj zadržava ispod 1800. Prema podacima KBC-a Split, Rijeka i Osijek te KB-a Dubrava, Klinike "Dr. Fran Mihaljević" i Klinike za plućne bolesti Jordanovac, ukupna popunjenost kreveta je na 65 posto, a zauzetost respiratora na 23,3 posto. Najlošije je u Splitu, gdje je u ponedjeljak bilo popunjeno 88,46 posto kreveta i 51 posto respiratora. U KBC-u Rijeka popunjeno je 49,2, a u Osijeku 46 posto bolničkih ležajeva.

Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, kaže da ne bilježe porast broja pacijenata te da bi se usudio reći da je riječ o novoj fazi epidemije.

- Mislim da sada već možemo govoriti o novom trendu jer su od početka visokih brojeva, odnosno od Božića prošla već dva tjedna i zasad nema povećanja broja hospitaliziranih - kaže Lukšić.

Stabilna situacija

Napominje da je i dalje važno biti oprezan te još ima teško oboljelih i onih koji razvijaju težu kliničku sliku, no iskustva s objedinjenog hitnog bolničkog prijema KB-a Dubrava ipak govore o povoljnijoj situaciji.

- Dolaze nam pacijenti s blažim kliničkim slikama, tako da možemo reći da smo zadovoljni - zaključuje Lukšić. Situacija je stabilna i u KBC-u Sestre milosrdnice, a ravnatelj Davor Vagić kaže da unatoč velikim brojkama dnevno zaraženih nemaju povećan broj prijema.

- Uvijek govorimo s oprezom, jer nas je to naučila epidemija, ali trend je dobar. Na hitni prijem stižu pacijenti koji su općenito bolje nego što su bili oni u četvrtom valu - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:56