NEVJEROJATNA ODLUKA

Ravnatelj KBC-a Split zabranio sestrama, tehničarima i primaljama sporazumne otkaze

Ističu da im nedostaje ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja

Julije Meštrović
 

 Nikola Vilic/Cropix

Odluka o zabrani sporazumnih otkaza koju je krajem prošlog tjedna potpisao ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović zatekla je medicinsko osoblje Kliničkog bolničkog centra Split.

U odluci koju je N1 dobio na uvid od zaposlenika, navodi se da se "zabranjuje sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa osim u slučaju potrebe sklapanja istog zbog odlaska u mirovinu, kao i u slučaju davanja suglasnosti poslodavca za prelazak radnika iz jedne zdravstvene ustanove u drugu zdravstvenu ustanovu ili Zavod na odgovarajuće poslove."

Kako piše N1, u odluci se i navodi da se zabrana odnosi na medicinske sestre, medicinske tehničare te primalje. Odluka stupa na snagu s danom objave (7. listopada) te se primjenjuje do opoziva.

- Obzirom na trenutno tešku kadrovsku situaciju odnosno na kroničan nedostatak medicinskih sestara/tehničara (SSS, VŠS) i primalja (SSS, VSS) i to poradi velike stope bolovanja kao i poradi nedostatka rečenog kadra na tržištu rada valjalo je odlučiti kao u izreci ove Odluke, stoji pak u obrazloženju odluke.

U dopisu koji su iz KBC-a dostavili za 24sata ovu su odluku još detaljnije pojasnili. Ističu da im nedostaje ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja te da je odluka donesena kako bi i dalje mogli pružati najbolju moguću kvalitetu zdravstvene skrbi.

- Istodobno u cijeloj Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara, a naši natječaji za prijem su stalno otvoreni. U opisanim okolnostima je zbog organizacije službe o kojima ovisi njega i skrb o bolesnicima nemoguće je raskidati radni odnos očekujući odlazak s dužnosti iz KBC-a Split u roku od nekoliko dana. Naravno da radnik slobodno prekida radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka. Zbog toga je jedini motiv donošenja ove odluke da radnik ostaje na svom radilištu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba radnikovim odlaskom i tako omogući kontinuitet skrbi o našim pacijentima. Ni u kom slučaju ne postoji pravo na otpremninu nego samo u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu, navodi se u dopisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 05:51