ANTE ĆORUŠIĆ

RAVNATELJ KBC-a ZAGREB O SMANJENJU PLAĆA DIJELU ZDRAVSTVENIH RADNIKA 'Radi se s 35 posto kapaciteta pa je i broj prekovremenih sati zasigurno manji'

Ilustracija
 Željko Puhovski / CROPIX

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je u ponedjeljak, objašnjavajući znatno smanjenje plaća za ožujak dijelu zdravstvenih radnika, da se zbog reorganizacije rada i smanjenja kapaciteta za vrijeme epidemije koronavirusa broj prekovremenih sati smanjio, a moguće su i pogreške u obračunu.

"Kada je službeno proglašena epidemija 12. ožujka, kao najveća državna bolnica morali smo se reorganizirati. Trećina ljudi radi, trećina je u pričuvi, a trećina je u pričuvi za eventualne potrebe na drugim lokacijama", rekao je Ćorušić u razgovoru za N1.

KBC Zagreb radi s 35 posto kapaciteta

Situacija je vrlo specifična jer KBC radi s 35 posto kapaciteta, izbačeni su svi hladni pogoni te se obrađuju samo hitni slučajevi i karcinomi. "Prema tome, i broj prekovremenih sati je zasigurno manji", kaže Ćorušić.

Na tvrdnju sindikata da su liječnici i medicinske sestre odradili prekovremene sate, istaknuo je da KBC Zagreb ima 5.900 zaposlenika, a zbog reorganizacije je moguće da se dogodila poneka pogreška i da prekovremeni sati nisu korektno izračunati.

"Mi ćemo u dogovoru s Centraliziranim obračunom plaća, ako pronađemo pogreške i ako je netko zakinut, vrlo brzo reagirati i taj manjak će biti što prije isplaćen, u travnju", poručio je.

Ćorušić je pritom odbacio navode da su ti prekovremeni sati prebačeni u slobodne dane.

"Ako je netko na slobodnim danima, onda mu se plaća obračunava po prosjeku u zadnja tri mjeseca. Ako se utvrdi da smo pogriješili, onda ćemo to promptno ispraviti", ponovio je.

Dodao je da su naputci Ministarstva zdravstva proslijeđeni šefovima klinika, 29 ustrojstvenih jedinica te da oni rade evidenciju radnog vremena.

Na komentar da sindikalna povjerenica medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb Gordana Miškulin tvrdi da je administrativno osoblje primilo punu plaću, a medicinsko osoblje je zakinuto, Ćorušić je odgovorio kako ne zna za to.

"Ne vjerujem u tu mogućnost. Administrativno osoblje nema prekovremene plaće osim u iznimnim prilikama, a to je vrlo lako provjeriti. U ovom trenutku nemam spoznaja da je administracija dobila više plaće od ostalih", rekao je.

Odrekao se nastavničke plaće sve dok ne radi kako nastavnik

Ćorušić kaže da je njegova plaća za ožujak smanjena za 50 posto jer se nakon prestanka nastave na fakultetu odrekao nastavničke plaće u korist fonda "Zajedno za Zagreb" do ponovnog početka nastave. Kaže kako ne vidi razloga da je prima ako ne radi.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite da bi dobivanje slobodnih dana umjesto uvećane plaće bilo suprotno preporuci Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo će provjeriti prigovore, a svi koji su odradili svoj posao u bolnicama bit će za to plaćeni. "Evaluirat ćemo situaciju i procijeniti što dalje. Jedino je ispravno da će oni koji su odradili posao za taj rad biti i plaćeni", rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:03