PROBLEMI U DALMACIJI

Ravnatelj KBC-a Zagreb: ‘Situacija u Splitu je poražavajuća, moramo im pomoći‘

Vrlo je važno cijepiti se. I vrlo je važno poštivati epidemiološke mjere, poručio je ravnatelj KBC-a Zagreb

Ante Ćorušić

 Davor Pongracic/CROPIX

Mi danas imamo 420 uposlenika na bolovanju - ili su u samoizolaciji ili su covid pozitivni. Nas ima puno i nedostatak tih radnika zasad se ne osjeti, rekao je u Dnevniku HTV-a Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

S obzirom da ova situacija predugo traje, Ćorušić je naglasio kako je svugdje, pa i u KBC-u Zagreb, prisutan sindrom izgaranja. Naglasio je kako su na Rebru još početkom pandemije uspostavili tim koji pacijentima i osoblju pruža psihološku pomoć.

- Raditi u jedinici intenzivne njege s covid pacijentima zahtijeva ogroman napor i ogromno psihično opterećenje - naglasio je Ćorušić.

Komentirajući različitu situaciju s brojevima hospitaliziranih i umrlih u različitim djelovima Hrvatske, rekao je kako Zagreb ima 7 bolnica koje imaju covid odjele pa je KBC Split u posebnoj poziciji. Drugi je razlog to što je Splitsko-dalmatinska županija po podacima HZJZ-a najlošije procijepljena - jedva oko 32 posto starijih od 60 godina.

- To je poražavajuće. Prof. Ivić je u više navrata govorio kako se radi o rijekama starijih necijepljenih ljudi koji dolaze u tu bolnicu. Sigurno im nije lako. I sigurno je da im svi moramo pomoći. Radi se o važnom gradu, drugom po veličini u Hrvatskoj. I mogu računati i na pomoć KBC-a Zagreb - naglasio je.

Velika Britanija i Austrija polako ukidaju restriktivne mjere i Ćorušić smatra da je procijepljenost glavni uzrok tome.

- Vrlo je važno cijepiti se. I vrlo je važno poštivati epidemiološke mjere. Ono što sam čuo od ministra Božinovića - popuštanje mjera je na razmatranju, ali uz uvjet da budemo bolje procijepljeni - rekao je u Dnevniku HTV-a. Dodao je kako se sad možemo "izvlačiti" sezonalnošću virusa koji je pokazao da će incidencija padati, ali najbitnije je da se procijepimo i poštujemo mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2022 20:25