SAGA O NATJEČAJIMA

Ravnatelj Kopačkog rita, protiv kojeg se vodi kazneni postupak, ne može dobiti novi mandat

Optuženom ravnatelju prvo su omogućili kandidaturu pa poništili natječaj. Sada je raspisan još jedan, na koji se, ne može javit

Tomislav Bogdanović

 Vlado Kos/Cropix

U srijedu je raspisan novi natječaj za izbor ravnatelja Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Vijest sama po sebi vjerojatno ne bi bila posebno zanimljiva da nema pozadine zbog koje je nedavno obustavljen prethodni natječaj za izbor ravnatelja koji je bio raspisan 30. srpnja 2021. godine. Pozadina priče vezana je uz činjenicu da se prema uvjetima tog obustavljenog natječaja aktualni ravnatelj Kopačkog rita Tomislav Bogdanović mogao javiti na natječaj, što je i učinio, a sada je njegova kandidatura nemoguća. Kvaka je u tome da se protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku vodi kazneni postupak za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na trgovanje utjecajem te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Uvjet za kandidaturu

Zbog toga ne može uz svoju kandidaturu priložiti uvjerenje nadležnog suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, što je jedan od uvjeta da bi se nečija kandidatura uopće uzela u obzir. Podsjetimo, USKOK je u srpnju prošle godine podigao optužnicu protiv Bogdanovića, njegova kolege, ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni, Marna Milotića i A. M., čuvara prirode u Kopačkom ritu. Sada se postavlja pitanje kako se Bogdanović, unatoč optužnici, mogao kandidirati na natječaju koji je raspisan u srpnju ove godine.

Odgovor je vrlo jednostavan. U tom je natječaju, naime, u traženim uvjetima pisalo da kandidat može priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak ili "svoju izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika, pod kaznenom i materijalnom odgovornošću, da nije pravomoćno osuđivan za kaznena djela", što su dva potpuno različita dokumenta. Taj je uvjet u tom natječaju iz srpnja iznimno dodan. Naime, takva se mogućnost nikada prije nije pojavila u natječajima za izbor ravnatelja, pa bi se iz toga dalo zaključiti kako je Upravno vijeće pri raspisivanju natječaja tu opciju dodalo ne bi li se upravo Bogdanoviću omogućilo da se ponovno kandidira, pa i potencijalno dobije novi mandat.

Petero kandidata

Činilo se da će sve ići u tom smjeru, no onda je na mrežnim stranicama JUPP-a Kopački rit osvanula informacija da se natječaj obustavlja "jer nitko od kandidata nije izabran". Točnije, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, pod čijom su ingerencijom nacionalni i parkovi prirode, nije želio izabrati niti jednog od petero kandidata, pa je Ministarstvo obavijestilo Upravno vijeće da se natječaj treba obustaviti, što je i učinjeno. A onda je raspisan novi natječaj u kojem je izostavljena mogućnost da kandidat priloži izjavu kako nije pravomoćno osuđivan za kaznena djela i traži se isključivo uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, što Bogdanovića sada isključuje iz natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:36