NIKOLA MILINA

Ravnatelj policije o ubojstvu u Osijeku: ‘Nikad nismo službeno rekli da je riječ o samoubojstvu‘

Glavni ravnatelj Nikola Milina osvrnuo se i na druge probleme, kao i na slučaj iz Osijeka gdje se policajac sumnjiči za ubojstvo

Marko Smažil i Mihaela Berak

 Društvene mreže

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u subotu je, komentirajući slučaj ličkog policajca koji je osumnjičen za silovanje, i u čijem je mobitelu nađena i dječja pornografija, poručio da takvima nije mjesto u hrvatskoj policiji.

„Takvima nije mjesto u hrvatskoj policiji“, naglasio je Milina na obilježavanju Dana policije na zagrebačkom Jarunu.

Potvrdio je da „te stvari itekako štete ugledu policije“, i da ona tu nema dileme, takvim osobama nije mjesto u časnoj hrvatskoj policiji.

Milina je novinarima rekao da je policija tijekom dokaznih radnji i istrage došla do osnovane sumnje da je počinjeno još jedno kazneno djelo, pa je tražila od suca istrage, uz obavijest Državnom odvjetništvu, da joj omogući da ispita gospićkog policajca osumnjičenog za silovanje.

„U to vrijeme smo ga izveli iz istražnog zatvora, ispitali, vratili u zatvor i dodatno ga prijavili za još jedno kazneno djelo“, rekao je.

Upitan za osječki slučaj, u kojem se policajac (27) sumnjiči da je ubio 21-godišnju djevojku i kojem je određen jednomjesečni istražni zatvor, Milina je kazao da u tom slučaju istraga traje i da će se „sve što se tijekom njene utvrdi, dodatno procesuirati“.

Vidjet ćemo što će se tijekom istrage utvrditi, kazao je Milina, navodeći da se u spomenutom slučaji u javnosti iznosi puno netočnih tvrdnji, primjerice da je policija u početku upućivala da se radi o suicidu. „Pa policija to nikada nije službeno rekla“, naglasio je.

image

Glavni ravnatelj policije Nikole Milina

Ranko Šuvar/Cropix

Opetovao je da je policija od prve dojave u tom slučaju sve radila u suradnji i pod vođenjem zamjenice županijskog državnog odvjetnika, prijavila svog službenika za kvalificirani oblik teškog kaznenog djela.

Rekao je da se i policija propitkuje što je loše napravila u tom slučaju, s obzirom da je dojam javnosti da se nešto prikrivalo.

Potpuno razumijem sve koji propitkuju o čemu se tu radi (…) sada je već faza istrage, u njoj će se sve provjeravati, utvrditi ima li nekih novih indicija, činjenica da je bilo tko u postupku počinio bilo kakvu kaznenu radnju ili djelo, kad se to utvrdi, mi ćemo ga prijaviti, kao što smo učinili i u slučaju u Lici, rekao je glavni ravnatelj policije.

Suglasio se da događaj, u kojem je policijski službenik počinio teško kazneno djelo, samo po sebi nije normalna situacija. „To je za naš sustav vrlo loše, no mi smo poduzeli sve što je trebalo poduzeti, sada je faza istrage“, kazao je.

Milina je odgovorio i do kud se došlo u istrazi nedavne pucnjave na hrvatsku policiju na granici s BiH.

„Vidjeli ste izjave čelnika policije BiH da tamo postoje kriminalne skupine koje kontroliraju protok migranata prema Hrvatskoj, za sada od njih nismo dobili potvrđeno da je neka osoba konkretno učinila to kazneno djelo“, kazao je.

Napomenuo je da se u medijima pisalo da su uhićene određene osobe, državljanin Afganistana kod kojeg su našli i određeno oružje, ali da „za sada ne može potvrditi da su to te osobe koje su sudjelovale u događaju kada se dogodila pucnjava na našu ophodnju“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:03