PROPUSTI U SPLITU

Ravnatelj slao naputke da svi nose svoju opremu na dežurstvo, Beroš ih povukao

 
Marko Rađa
 Jakov Prkić / CROPIX

- Netko mora odgovarati za situaciju u našem Domu za starije i nemoćne u kojem je umrlo 12 štićenika - kaže splitska liječnica Marija Divić, dodajući kako je Hrvatska udruga ugovornih ordinacija, čiji je član, podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba.

Riječ je, ističe o ravnateljima spornih ustanova gdje je rizična populacija i gdje se bolest proširila - ravnatelju Doma za starije Ivanu Škaričiću, ravnatelju Doma zdravlja Marku Rađi, te njegovu pomoćniku Dragomiru Petricu.

Neodgodiva stanja

- U njihovoj je nadležnosti slaganje rasporeda dežurstava, kao i nabava zaštitnih sredstava, gdje je bilo puno propusta. Ako se ništa protiv njih ne poduzme, onda odgovornost mora snositi župan Blaženko Boban koji je glava svega toga - tvrdi Divić, navodeći kako su u svojoj prijavi naveli i niz nepravilnosti kad je riječ o radu dentalne medicine jer je organizacija bila suprotna uputama epidemiologa, o čemu su zatražili i mišljenje ministra zdravstva Vilija Beroša.

A da je bilo propusta, o kojima Divić govori, pokazuje i Berošev dopis koji je uputio ravnatelju Rađi u kojem od njega traži da povuče svoje ranije naputke o organiziranju rada dentalne medicine.

Rađa je, kako se vidi iz prepiske koju posjedujemo, 21. travnja ugovornim timovima dentalne medicine poslao dopis s uputama za rad u kojima je, među ostalim, naveo i točan popis materijala i alata koje je svaki tim obavezan ponijeti sa sobom na dežurstvo u izdvojenu ambulantu u kojoj se trebaju zbrinjavati hitna i neodgodiva stanja, u kojoj će se raditi u dvije smjene i u čijem će radu sudjelovati svi ugovorni timovi dentalne medicine.

Rađa je prethodno od ministarstva zatražio tumačenje uputa Kriznog stožera vezano za rad dentalne medicine, što je i dobio. No, nakon upozorenja HUUGO-a da to nije sigurno zbog mogućeg širenja zaraze, te da se ta odluka mora povući, Beroš je u novom dopisu od 24. travnja od Rađe zatražio da te naputke povuče.

Kadroviranja

“Donošenje potrošnog materijala i nasadnih instrumenata od strane doktora dentalne medicine u dežurstvu i vraćanje istih u njihove ordinacije ne smatramo sigurnim protokolom rada, pa ljubazno molimo da izmijenite dopis koji ste uputili”, stoji u Beroševu dopisu, u kojem navodi da izdvojenu ambulantu u potpunosti sami moraju opremiti.

- Rađa i njegov pomoćnik Petric koji je imenovan bez natječaja i u vrijeme kad Statut nije bio izmijenjen i kad je već navršio 65 godina, odgovorni su za takvu lošu organizaciju. I to je dio naše kaznene prijave.

Neki mi ovdje kažu kako će prijava sada pasti u vodu, ali ne mislim tako. To pada u vodu politici koja se želi opravdati jer ih ne smjenjuje, kao ni čelnu osobu koja je zadužena da ih kontrolira. Sigurno ih čekaju i tužbe koje bi mogle pokrenuti obitelji preminulih štićenika - kaže Divić koja je u više navrata upozoravala na nezakonita kadroviranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:04