DANIEL MARKIĆ

RAVNATELJ SOA-e O SIGURNOSNIM PRIJETNJAMA, HAKIRANJU, AGROKORU... 'Mislim da je slučaj Agrokor vrlo važan za RH. Bitno je da se taj proces sad dovrši'

Daniel Markić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ravnatelj SOA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija) Daniel Markić rekao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da SOA vrlo blisko surađuje s DORH-om i MUP-om u slučaju Agrokor.

- Mislim da je slučaj Agrokor vrlo važan za Hrvatsku. Bitno je da se taj proces sad dovrši, da ljudi koji su zaduženi za rješavanje tog procesa mogu raditi u miru, a tu služba, odnosno SOA, ima svoju ulogu - rekao je Markić, koji se zatim osvrnuo na potencijalne sigurnosne ugroze zbog nestabilne situacije na Bliskom istoku.

- Promjene na terenu u Siriji i Iraku mogu utjecati na sigurnost u određenim zemljama Europske unije, našeg susjedstva pa i Hrvatske. Iako smatramo da je prijetnja relativno mala, ne možemo reći da ne postoji - rekao je odgovarajući na pitanje prijeti li Hrvatskoj opasnost od bivših ISIL-ovih boraca koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje jesu li pojedini suci i dalje mogući sigurnosni problem, Markić je odgovorio da nije primijetio da je SOA rekla da su suci problem za nacionalnu sigurnost.

- Ali kao i u svakoj instituciji problemi mogu postojati, i SOA će i tu imati konstruktivnu ulogu - kazao je njezin ravnatelj.

- Ako ima slučajeva da je netko povezan s podzemljem, SOA ukazuje na te probleme nadležnim institucijama, dodao je.

Na pitanje koji je trenutačno najveći problem nacionalne ugroze Hrvatske i je li problem i rusko hakiranje, Markić kaže da hakiranje svakako postoji.

- No, je li ono rusko ili nije, o tome izvještavamo državni vrh, ali ne postoji niti jedan veliki problem niti je Hrvatska na rubu provale - kazao je ravnatelj SOA-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:38