STUBIČKE TOPLICE

Ravnatelj zagorske bolnice ne želi da mu klinika postane centar za oboljele od covida

Gredičak smatra kako se radi o lošoj ideji, a tvrdi i kako je problematično financiranje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju
Davor Gredičak / arhiva
 Krunoslav Pavlina/Cropix

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Davor Gredičak, iznio je u ponedjeljak protuargumente da ta bolnica postane COVID bolnica

U subotu je ministar zdravstva Vili Beroš bio u Stubičkim Toplicama gdje je s ravnateljem i županom Željkom Kolarom ‘dogovorio’ kako će Specijalna bolnica, ako se za to pokaže potreba, postati sekundarni centar za oboljele od korona virusa.

Iako je u subotu izgledalo da je dogovoreno što s trenutnim pacijentima, danas je ravnatelj Davor Gredičak, napomenuvši da im je ministar najavio da će za smještaj oboljelih od virusa COVID-19 biti potrebno angažirati i specijalne bolnice u Hrvatskoj, iznio lošu stranu te ideje,piše portal Ni Zagorje malo.

Financiranje je problem

– Mi zbrinjavamo 186 ‘ležećih’ pacijenata od kojih je 50 nepokretno. Ne pružiti uslugu njima je diskutabilno. Kroz dan ambulantno još obradimo 200 do 250 pacijenata. Ako bi postali COVID bolnica, tu djelatnost ne bismo mogli obavljati – rekao je Gredičak.

– Rekli smo ministru i da nismo opremljeni. Što bi u tom slučaju radili fizioterapeuti i fizijatri, a problem je i financiranje – dodao je.

Hotel u Krapinskim Toplicama

Gredičak kaže da je limit Bolnice 1.570.000,00 kuna. Dva milijuna kuna im treba za plaće i još 500.000 do 600.000 za materijalne troškove, pa se pita kako bi onda funkcionirali. Napomenuo je da bi u slučaju, da moraju postati COVID bolnica, fizioterapeuti bili doma, a plaću bi morali dobivati.

Zato je Županijski stožer civilne zaštite poslao prijedlog u Zagreb da se za prihvat COVID pacijenata iskoriste hotelski kapaciteti. Župan Kolar potvrdio je da je riječ o Toplice Hotelu u Krapinskim Toplicama koji je zatvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:10