Želimir Čečura

Ravnatelj zagrebačke XIII. gimnazije: ‘Ako ostanem bez mandata, u drugoj domovini čuvat ću ovce‘

Ministar Fuchs do srijede mora dati ili uskratiti suglasnost za još jedan mandat Čečure na mjestu ravnatelja
Želimir Čečura
 Bruno Konjević/Cropix

Nakon niza prijava o nezakonitim radnjama ravnatelja XIII. gimnazije i prosvjetne inspekcije, slučaj je proslijeđen na postupanje kriminalističkoj policiji

Očekujem da mi ministar potvrdi još jedan mandat, a u slučaju da me ne potvrdi – imam rezervnu domovinu i znam čuvati ovce, odgovara ravnatelj zagrebačke XIII. gimnazije Želimir Čečura na upit očekuje li da će mu ministar obrazovanja dati suglasnost za još jedan ravnateljski mandat, obzirom na niz prijava koje stižu na račun njegova rada.

Da bi ga školski odbor (ponovo) imenovao ravnateljem, po zakonu je Čečuri potrebna suglasnost ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa. Dvotjedni rok za uskratu ili davanje suglasnosti ministru ističe u srijedu, 3. veljače.

Vaga se ljulja

Vaga s Čečurinim mandatom se ozbiljno ljulja zbog nagomilanih prijava prosvjetnoj inspekciji, Ministarstvu obrazovanja, Gradskom uredu i sindikatima. Dio djelatnika novozagrebačke gimnazije posljednjih mjeseci prijavljuju nezakonite radnje i narušene međuljudske odnose, za što krive Čečuru koji je 13 godina čelna osoba škole.

Nakon što je prosvjetna inspekcija obavila nadzore u školi i utvrdila bitne povrede propisa prilikom otkazivanja ugovora o radu, odnosno njihova zasnivanja, predmet Čečura – potvrđuju nam u Ministarstvu – proslijeđen je na postupanje sektoru kriminalističke policije, zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti.

Prije desetak dana Ministarstvu je stigla zadnja potpisana prijava, s kronologijom zbivanja od lipnja 2017. U prijavi stoji kako je ravnatelj Čečura, obrativši se jednom prilikom kolektivu od 30-ak nastavnika, izjavio da su stoka sitnog i krupnog zuba.

Nastavnici su se, navedeno je u prijavi, obratili sindikalnom povjereniku i ravnatelj je završio na etičkom povjerenstvu škole. Utvrđeno je da je povrijedio dostojanstvo nastavnika, pa je od ravnatelja zatraženo da „posve i trajno promijeni svoj rječnik i ton komunikacije s nastavnicima, da komunicira bez prijetnji, grubih i neprimjerenih riječi te povišenih tonova“.

Tražena je i njegova isprika, no umjesto nje, tvrdi prijavitelj (podaci u redakciji), na prvoj sjednici nastavničkog vijeća ravnatelj je zaurlao da će vikati dok god bude ravnatelj.

„Što reći o čovjeku koji etičkom povjerenstvu objašnjava da je pod stokom sitnog zuba mislio na učenike, a pod stokom krupnog zuba na nastavnike?“, piše u prijavi.

„Iz sjednice u sjednicu bivalo je sve govore, govoreno nam je – 'Teško je od govana napraviti pitu', a kulminaciju vrijeđanja i ponižavanja doživjeli smo na sjednici 26. studenoga 2020. Nakon što je ravnatelj čitao nečiju anonimnu prijavu, svoje je izlaganje završio riječima: 'J…t ću vam majku drškom od tave'. Zapisničarka ga je pitala da li da i to zapiše, na što joj je ravnatelj odgovorio 'Piši!'. Naravno, toga nije bilo u njezinom zapisniku (…)“, citat je iz prijave.

Priče za malu djecu

Na pitanje jesu li istiniti citati o stoci, tavi, piti i urlanju, ravnatelj Čečura nam odgovara:

– To su priče za malu djecu. Nikada nisam upotrebljavao takve riječi, naročito ne na službenim sastancima gdje se vode zapisnici. Pet nastavnika kontinuirano mi želi napraviti štetu. Imam posla s idiotima koji ne rade svoj posao, a ne mogu im ništa jer mi zakon to ne dopušta.

U ovoj državi postoji nešto što se zove zaštićeni medvjed, a to je funkcija sindikalnog povjerenika. Od rujna podnosim maltretiranje sindikata zbog djelatnika koji ne rade svoj posao, a ja ih kao poslodavac na to tjeram.

Na upit postoje li zakonski elementi za smjenu ravnatelja Čečure, u Ministarstvu odgovaraju: - S obzirom da su u inspekcijskom nadzoru utvrđene određene nepravilnosti, u tijeku je detaljna analiza…

"Dao bog da vam se djeci nagomilalo gradivo"

Želimir Čečura kaže kako je zbog čestih dolazaka prosvjetne inspekcije, smislio krilaticu „svaki tjedan inspektor jedan“.

– Mjesecima se bavim očitovanjima na gluposti i, naravno, dočekivanjem inspektora. Na sve te gluposti odgovaram jer moram, dok ne ukinu anonimke. Moje su kolege organizirale hajku na mene. Savjest mi je čista, nikome nisam ukrao niti dao van propisa. Slobodan sam čovjek i zabole me ona stvar, poručuje Čečura.

Zanimljivo je da je ravnatelj prilikom reizbora u prvoj polovici siječnja imao dva protukandidata, no Školski je odbor izabrao upravo njega. Čečura tvrdi kako su mu protukandidate smjestili pojedini roditelji učenika. Za njih je smislio kletvu – „Dao bog da vam se djeci nagomilalo gradivo, doći ćete vi meni“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 07:27