OTKAZIVANJE PRETRAGA

Ravnatelji bolnica zbunjeni: Ne znamo trebamo li otkazati pacijente naručene na dan izbora

Ministarstvo zdravstva trebalo bi sljedeći tjedan poslati detaljne upute upravama bolnica. Na koji način će se platiti neradan dan

Ilustracija

 Tomislav Krišto/Cropix

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović objavio kako će se parlamentarni izbori održati 17. travnja, u srijedu, te će taj dan biti neradni, otvorilo se pitanje što to točno znači. Brojni građani zapitali su se što to znači za pretrage na koje su naručeni te izborne srijede, a čekali su ih mjesecima.

Nazvali smo nekoliko ravnatelja bolnica koji su rekli da odgovor na to pitanje još nemaju.

Ravnatelj jedne zagrebačke bolnice odgovorio nam je da čekaju upute Ministarstva, koje bi se trebalo oglasiti sljedeći tjedan.

Naime, ravnatelji kažu da s obzirom na to da je proglašen neradni dan postoji izgledna mogućnost da će se planirani, nehitni pregledi odgoditi, ali kako i za koji dan ne znaju. Navode da će biti teško rasporediti sve pacijente na naredne dane koji su također puni.

image

Predsjednik Zoran Milanović

Attila Kisbenedek/Afp

Neki od ravnatelja kažu kako su se s nekih bolničkih odjela izjasnili kako žele raditi kao da je riječ o još jednoj običnoj srijedi, ali za sada to ravnatelji ne mogu odobriti, odnosno ne mogu donositi takve odluke bez resornog ministarstva. Također, pojašnjavaju nam da još ne znaju kako će se taj dan tretirati i na koji način će se obračunati plaća za taj dan, jer nije riječ ni o blagdanu niti nedjelji.

Za kraj poručuju da su ovo samo nagađanja i da će Ministarstvo biti to koje će morati poslati detaljno objašnjenje sa svim pravilima rada i obračunavanja plaća za konkretan dan. S druge strane, pacijenti ne žele da im se dugo čekani pregledi otkažu jer se boje koliko će čekati na drugi termin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:42