OSTAVITE DJECU DOMA

RAVNATELJI JEDINSTVENI U OCJENI ZAŠTITNIH MJERA U ŠKOLAMA: NEPROVEDIVE SU! 'To je mogao smisliti samo netko tko nije proveo ni pola sata u učionici'

 
Ilustracija učenika i upute HZJZ-a u okviru
 Željko Puhovski / CROPIX / HZJZ

Neprovedivo! Tako bi se, u jednoj riječi, mogle sažeti prve (pr)ocjene iz škola i struke o mogućnosti primjene epidemioloških uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o zaštitnim mjerama kojih bi se trebale pridržavati odgojno-obrazovne ustanove, djelatnici, učenici i roditelji nakon povratka u vrtiće i osnovne škole učenika od 1. do 4. razreda od 11. svibnja.

S njima smo razgovarali neposredno prije virtualnog sastanka koji je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala s ravnateljima i predstavnicima osnivača škola na ovu temu.

- Ovo nije prijedlog za ulazak u škole u Hrvatskoj nego za ulazak u Černobil - oštar je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa iz Bregane, za kojega nema sumnje kako upute o mjerenju temperature učenika i djelatnika, toaleti koje bi trebala imati svaka učionica, praonice rublja u školama i niz drugih preporuka predstavljaju nešto što će “ministrica obrazovanja demantirati još isti dan i objasniti da se radilo samo o prijedlogu”.

Kopirane mjere

- Roditelji su i prije znali poslati djecu s gripom u školu, kako ćemo im sad vjerovati da su izmjerili djetetu temperaturu prije dolaska? - pita se Matijašić, koji među roditeljima namjerava provesti anketu o dovođenju djece u školu nakon što svi dokumenti s mjerama i uputama budu potvrđeni kao službeni.

- Vidim da su neke mjere copy-paste iz Danske, ali Hrvatska nije Danska i postoje vrlo bitne razlike između naša dva sustava. Nemamo u Hrvatskoj niti svi iste uvjete, nije isto ako negdje na otoku imamo dvoje ili troje djece u razredu, a u Zagrebu ili Varaždinu 30 - kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Na prvi pogled, dodaje, nelogičnim se čini odluka da maksimalno devet učenika smije biti u razredu i da se u tu skupinu nova djeca ne smiju primati 14 dana.

- Što ako roditelji koji rade dovedu jedan dan u školu 10 do 15 djece? Kako će učiteljica odlučiti koga će ostaviti, a koga poslati doma?, - pita se ona. Onaj tko je donio ovakve odluke nije 30 minuta proveo u školi, proziva Šprem te nabraja i druge nedostatke uputa: djecu, koja obično imaju oko pet školskih sati, nitko neće moći zaustaviti da ne zagrle prijatelja/icu ili učitelja/icu, također prostorni uvjeti naših učionica su takvi kakvi jesu, a osigurati da svaki razred ima svoj toalet ili “direktan izlaz na terasu, veći balkon, a po mogućnosti i dvorište” je - nemoguće.

- Pa neće djeca skakati kroz prozor u dvorište! - kritizira Šprem.

Temperatura

- Gore nego što sam očekivao, to je nemoguće ostvariti! - kratko zaključuje Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ “Vjekoslav Parać” iz Solina.

- Teoretski, možete imati situaciju da samo jedno dijete dođe na nastavu u školu, a ostatak razreda ne. Što će onda učiteljica toga razreda? Prijepodne raditi s tim djetetom u školi, a popodne s ostatkom razreda u nastavi na daljinu? Navedite mi zakon prema kojem ja djelatnika mogu natjerati da radi dvostruko! - poziva Baloević. Da ne govorim o mjerenju temperature djelatnicima na odlasku i dolasku u školu, o čemu bih još trebao voditi evidenciju, nastavlja on.

- Tko će to mjeriti? Nemam ni medicinsku sestru niti liječnika u školi - kaže Đuro Baloević. Ističe i kako je njegova škola prije dva dana nabavila materijal i zaštitnu opremu za školu, što su platili deset tisuća kuna.

- To bi trebalo biti dovoljno za dva tjedna, a što poslije toga? Tko će to platiti? - pita se Baloević.

Boravak

- Najprije bih čula ministričina objašnjenja, prije svega ono o tome što ćemo s razredima u kojima imamo, primjerice, 22 djece, a u skupini ih smije biti samo devet? Osnovna škola je obvezna za sve. Također, kako ćemo organizirati produženi boravak koji u našoj školi koristi 120 djece? Što s učiteljima koji imaju bolesti navedene kao nepoželjne za dolazak u školu? - niz je pitanja koje postavlja Karmen Hans Jalšovec, ravnateljica I. osnovne škole Varaždin. U toj školi zasad nisu radili anketu među roditeljima o tome namjeravaju li djecu dovoditi na nastavu u školu od 11. svibnja, ali kaže ravnateljica Hans Jalšovec, prema neslužbenim informacijama, oko polovice roditelja zasad ima takav plan.

- Uvijek se svaka situacija riješila pa će i ova. Bude li se moralo, jasno da ćemo krenuti s nastavom i od ponedjeljka početi s pripremama - najavljuje Karmen Hans Jalšovec.

- Pozdravljam mjere i zahvaljujem HZJZ-u na vrlo iscrpnim uputama. Ključnom mjerom smatram onu da se djecu ostavi kod kuće u svim situacijama u kojima je to moguće. Sve ostale preporuke, kako za vrtiće, tako i škole, Grad Zagreb će ispoštovati - najavljuje Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba. Prema anketi koju je proveo Ured, u zagrebačke osnovne škole trebalo bi se vratiti 25 posto djece, a u vrtiće 26 posto.

- Vjerujem da će nakon objave mjera taj broj biti i manji - procjenjuje Lovrić. U potresu koji je pogodio Zagreb oštećen je niz odgojno-obrazovnih ustanova, a deset osnovnih škola te četiri dječja vrtića proglašena su (privremeno) neuporabljivima. Lovrić je potvrdio kako će najkasnije do danas u podne objaviti plan u koje će škole ili vrtiće djeca iz oštećenih objekata biti razmještena od 11. svibnja. Grad će osigurati školske autobuse za prijevoz tih učenika ondje gdje to bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:19