HRVATSKA TRAGEDIJA

Ravnatelji škola ne znaju treba li održavati nastavu kada igraju ‘Vatreni‘: ‘Cirkus! Sad su najednom svi sportaši...‘

Čak su i u Saboru odlučili da će imati stanku u srijedu od 11 do 13 sati zbog nastupa Hrvatske

Ilustrativna fotografija, Luka Modrić

 /Karim Jaafar/Afp/Profimedia/ Bozidar Vukicevic/cropix

Dok mnogi odbrojavaju dane, a neki i sate do nastupa hrvatske reprezentacija na Svjetskom prvenstvu mnogi učenici koji su idući tjedan u jutarnjem turnusu pitaju se kako će gledati utakmicu. Naime, ‘Vatreni‘ svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu protiv Maroka igraju u srijedu, 23. studenog već od 11 sati ujutro po našem vremenu, što znači da se sve odvija tijekom nastave.

Čak su i u Saboru odlučili da će imati stanku u srijedu od 11 do 13 sati zbog nastupa Hrvatske.

"Ako imate problem oko toga onda nemojte gledati nogomet i radite svoje, ja znam da velika većina zastupnika i zastupnica gleda nogomet pa je bolje tako nego da bude prazna sabornica", poručio je predsjednik Sabora Jandroković.

Pitali smo ravnatelje jesu li svjesni učeničkih dvojbi i jesu li možda odlučili nekako doskočiti ‘škicanju‘ na mobitel tijekom nastave ili, još gore, skupnom markiranju, o kojima su nam djeca otvoreno govorila pred nekoliko zagrebačkih škola. Dok su jedni ravnatelji vrlo striktni u tome da je škola ‘isto kao i posao‘ (u hrvatskom slučaju, očito ne posao saborskog zastupnika) i da nema popuštanja, drugi su nam rekli da su svjesni da je mnogim klincima cijela stvar puno važnija.

Blanka Pedišić, ravnateljica gimnazije Frane Petrića iz Zadra iznenadila se našim pitanjem je li škola možda planirala zajedničko gledanje utakmica koje su u vrijeme nastave, jer kaže ‘još nije ušla u taj mode‘ niti su je učenici pitali o tome.

"Volim sport, ali ne priznajem takvu zaluđenost. Odjednom svi postaju sportaši i događa se cirkus", iskrena je, ali dodaje da Škola za život svakako omogućava profesorima da svoje teme prilagode situaciji tako da se i ‘matematika može naći u gledanju nogometa ako profesor to tako obradi‘.

Kaže nam da je jedan profesor u njihovoj školi, koji voli sport, nedavno s djecom gledao važno finale i skupa su o njemu razgovarali.

"To mi nije izgubljen sat. Jedino je problem tehničke izvedbe, odnosno imamo li u školi mogućnost".

Ravnateljica Pedišić kaže da se po dogovoru može taj 4. i 5. raspustiti pa onda odraditi u subotu, ali da u tom slučaju imaju manje želja za raspuštanjem.

"Život ima svoje planove. Kad bi se dogodilo da idemo dalje u natjecanju i to bi moglo zapriječiti normalnu nastavu, vidjet ćemo što možemo", govori.

Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagreb, kaže nam da je u njihovoj školi nastava na prvom mjestu i tako će i ostati, a ‘ako bi naši reprezentativci bili u polufinalu ili finalu o tome se može razgovarati‘.

Dalibor Dedić, ravnatelj Osnovne škole Gračani se pak uopće nije iznenadio našim pitanjem. Kaže da ga je prije dva dana isto pitala njegova kćer školarka.

"Da razmišljam kako to riješiti, razmišljam. Slažem se da je na prvom mjestu nastava, ali ako budemo tehnički u mogućnosti voljeli bi djecu i usrećiti. Mala smo nacija i dobra u nogometu. Ljudima je to važno, pa tako i najmlađima", kaže nam Dedić, koji je kineziolog po struci.

Drugu utakmicu Hrvatska igra protiv Kanade u nedjelju, 27. studenog od 17 sati u Dohi, a naš treći susret u grupi F igramo protiv Belgije u četvrtak, 1. prosinca od 16 sati u Al Rayyanu.

Nekoliko ravnateljica iznimno su se naljutile na naše pitanje hoće li organizirati zajedničko gledanje ‘najvažnije sporedne stvari na svijetu‘ u školi, a neke su se čudom čudile zašto se današnja Tik Tok generacija ne može strpjeti i odgledati utakmicu na kasnijoj snimci. Neke su nam rekle da ne žele biti u novinama u tom neozbiljnom kontekstu, a jedna je rekla da joj nije jasno ‘koga uopće to zanima?‘.

Očito joj je promakao podatak da je više od polovice svjetskog stanovništva u dobi od četiri godine naviše pratilo zadnje Svjetsko nogometno prvenstvo, kako su kasnije priopćili iz FIFA-e.

Broj gledatelja koji su gledali najmanje jednu minutu na svom televizijskom prijemniku u svom domu iznosi 3,262 milijarde, dok oko 309,7 milijuna ljudi nije gledalo prijenose u svom domu nego na različitim platformama, u javnim prostorima gdje su se prenosile utakmice ili u barovima ili restoranima.

Nacija smo u kojoj svaki drugi dječak sanja da bude Luka Modrić, a iako rijetko osjećamo nacionalni zanos, mnogi se slažu, osjetili smo ga na zagrebačkom dočeku naših srebrnih nogometaša 2018. godine na kojem je na ulicama bilo 550.000 ljudi.

Od svih s kojima smo razgovarali, muški ravnatelji u pravilu našli su više razumijevanja za dječju želju za gledanjem nastupa Hrvatske u izravnom prijenosu.

Dražen Jakopović, ravnatelj Treće gimnazije u Osijeku, rekao nam je da njihova škola ima prostor u lobiju koji ima televizor koji će se u pauzama moći pogledati.

"Nastava je prioritet tako da ćemo se za sad držati nastave. Bit ćemo fleksibilni ovisno o rezultatima i prekrajat ćemo raspored. Imamo izmjenu turnusa pa učenici neće propustiti sve, a nekad je možda dobro i da se ne gleda da se sačuvaju živci", rekao nam je uz smijeh Jakopović.

U zagrebačkoj Sportskoj gimnaziji situaciju nisu htjeli prepustiti slučaju.

"Na sjednici Nastavničkog vijeća odlučili smo da organiziramo da dva školska sata u srijedu nema nastave, ali učenici ostaju i školi i moći će gledati utakmicu na nekoliko mjesta u školi", rekao nam je ravnatelj škole Stipe Perišić.

Dinka Džeko iz Graditeljske tehničke škole misli da je u prvoj fazi natjecanja ‘besmisleno od toga raditi spektakl‘. I da žele nešto organizirati ne bi mogli jer su dvije škole s ukupno oko 450 učenika u jednoj zgradi.

"Ja ću isto raditi i na poslu neću gledati utakmice. Prezivam se kao nogometaš Džeko, ali mislim da kad bi krenuli ugađati učenicima možemo najbolje zatvoriti sve na mjesec dana. To je privatna stvar učenika. Roditelj ionako može ispričati učenikov nedolazak u školu", odlučna je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:29