STRAH OD ZARAZE

Ravnatelji srednjih škola mijenjaju planove: Ova školska godina bit će bez izleta i maturalaca

‘Nadamo se da će nas roditelji podržati u ovakvoj odluci‘, kažu ravnatelji
Ilustracija
 Neja Markicevic/Cropix

Do 30. rujna sve škole moraju imati gotove planove i programe, odnosno školske kurikulume za narednu školsku godinu, a kako saznajemo od ravnatelja, većina srednjih škola u programe neće uvrstiti maturalna putovanja i druge izlete.

- Mi smo zasad odlučili da nam izvanučionička nastava ne bude dio plana i programa za ovu školsku godinu. Ako dođe do situacije da više nema epidemije, to ćemo promijeniti.

Važno nam je da su i djeca, ali i zaposlenici, sto posto sigurni za takvu vrstu putovanja - kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole. Na tom su tragu i drugi ravnatelji, osobito nakon što je jučer potvrđeno da se dvoje zagrebačkih maturanata zarazilo na maturalnom putovanju u Dubrovniku.

Stav roditelja

Na sličnom je tragu i Hotelijersko-turistička škola, čija ravnateljica Zdravka Krpina također kaže da nemaju u planu maturalna i druga putovanja.

- Zasad to nismo stavljali u školski kurikulum. Naravno, odradit ćemo Vijeća roditelja i roditeljske sastanke i vjerujemo da će roditelji podržati ovakav kurikulum zbog sigurnosti svoje djece - kaže Krpina. I zagrebačka V. gimnazija radi na kurikulumu, ali nisu još došli do tog pitanja. Ipak, ravnatelj Tihomir Engelsfeld kaže da je takva odluka - plan bez maturalaca i izleta - poželjna.

- Kada se radi školski kurikulum treba napisati okvirne datume održavanja izvanučioničke nastave, a u ovom trenu to nije jednostavno jer ne znamo kako će biti. S druge strane, postoje zakonski okviri uz koje se može odluka, ovisno o razvoju situacije, i promijeniti - kaže Engelsfeld.

Brojne su škole odgodile i ranije planirane maturalce za ovu jesen, no ne i sve - poput škole koja je bila u Dubrovniku. Preporuke Ministarstva obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su da se takva putovanja zbog epidemije odgode ili otkažu, no to su samo preporuke - ne i obveza.

Predsjednica Udruge Hitrec kaže kako ne zna iz koliko škola su se odlučili ići na maturalna putovanja, ali da, koliko zna, većina ih je ili odgodila ili otkazala.

- Dobili smo preporuke Ministarstva, no to nije zakon pa se unatoč tome može ići na takva putovanja. Maturalno putovanje je zapravo pitanje dogovora između roditelja i turističkih agencija, tako da oni međusobno potpisuju ugovor. Škola je tu zapravo nemoćna i ako mi otkažemo, može nas tužiti jedna ili druga strana - kaže Hitrec te dodaje kako su neki roditelji već platili i zato je situacija još nezgodnija.

A da situacija vjerojatno nije dobra za odlazak na maturalna putovanja govori i jučerašnji broj zaraženih, koji je u 24 sata dao čak 357 novih Covid dijagnoza.

Pojavila su se i nova žarišta, tako da osim maturanata, oboljelih ima na svadbenom slavlju i na jednom rođendanu. Također, žarište je nastalo i nakon povratka s hodočašća u Međugorju, a i na jednom otoku u Zadarskoj županiji imamo 12 oboljelih koji su se danima družili.

Negativan trend

Kako bi se smanjio ovaj negativan trend s koronabrojkama, lokalni stožeri uvode nove mjere. Nakon Splitsko-dalmatinske županije mjere su najavile i Zadarska, Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska i Međimurska, a Varaždinska je u pripremi.

- Većina mjera odnosi se na vjenčanja, uvažavamo specifičnosti, radi se uglavnom o ograničavanju prisutnosti osoba na svečanostima do 50 osoba. Privatne svečanosti i proslave bit će do 20 osoba, sahrane će biti kao i u Imotskoj krajini do 50 osoba, pojačana obveza pridržavanja svih mjera kod organizacije priredbi, misa, izložbi... - rekao je šef Stožera Davor Božinović.

Ono što također govori da je situacija sve nepovoljnija jest polagani porast prosječne životne dobi oboljelih, koji je sada na 41 godinu, a povećava se i broj hospitaliziranih i ozbiljnije bolesnih pa se postavlja pitanje kasni li se s mjerama.
Božinović smatra da se ne kasni.

- Ovo je različita situacija nego u prvoj fazi, u međuvremenu smo više toga naučili. Mislim da je najbolji put donositi mjere na lokalnoj razini. Činjenica je da mi, odnosno nitko u Europi ne razmišlja o zatvaranju kakvo je bilo. HZJZ je napravio niz preporuka za sve gospodarske djelatnosti, društvena okupljanja i kad bi se svi držali toga, mi danas ne bismo imali velik broj oboljelih - rekao je Božinović.

Splitski svećenici trebaju nositi maske tijekom dijeljenja pričesti

Pogoršanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj navelo je i Katoličku crkvu na pojačavanje mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Tako je Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio obavijest svećenicima i vjernicima na području Splitsko-dalmatinske županije o novim epidemiološkim mjerama, prema kojima u crkvenim prostorima za vrijeme dijeljenja pričesti svećenici moraju nositi masku, a vjernici su za cijelo vrijeme boravka u crkvenim prostorima dužni nositi masku.

Jednako tako, ovogodišnje okupljanje mladih katolika na 2. Mladifestu u Petrinji od 11. do 13. rujna 2020. protječe u znaku opasnosti od pandemije, pa su organizatori odlučili da ove godine neće organizirati smještaj za sudionike te u tom smislu nema ni prijava za sudjelovanje na 2. Mladifestu, a zbog ograničenog broja sudionika.

Mladifest će se prenositi live streamom putem Facebooka i YouTubea, a fizički će sudjelovati tek mali dio sudionika, “ne veći od onog na nedjeljnim misama, jer će se najveći dio programa održati u prostoru crkve sv. Lovre uz pridržavanje svih mjera koje su na snazi, a koje smo dobili od Stožera civilne zaštite Grada Petrinje.

To se odnosi na poznate mjere korištenja maski, dezinfekcijskih sredstava, održavanja potrebnog razmaka u crkvi i sl. I dalje smo u kontaktu sa Stožerom civilne zaštite kako bismo bili u tijeku s eventualnim promjenama kad su u pitanju propisane mjere, a kako bismo ih i mogli sve ispoštovati radi sigurnosti svih sudionika Mladifesta”, objasnili su organizatori. (Robert Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:20