JASMINA HAVRANEK

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje dala ostavku nakon optužbi za sukob interesa

Navodno je kao šefica agencije koja ocjenjuje fakultete honorarno surađivala s tvrtkama koje za njih rade

Jasmina Havranek

 Ronald Gorsic/Cropix

Jasmina Havranek podnijela je ostavku na mjesto v.d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ostavka je uslijedila nakon zaključka Upravnoga vijeća Agencije, kojim predsjeda zadarska rektorica Dijana Vican, da - na temelju tekstova objavljenih na portalu Telegram - postoji sumnja u sukob interesa dugogodišnje ravnateljice Jasmine Havranek.

Telegram je pisao kako je Havranek, kao ključna stručnjakinja triju privatnih tvrtki, sudjelovala na natječajima za EU projekte Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. S druge strane, 16 godina je bila na čelu Agencije koja u vrednuje rad i kvalitetu fakulteta, zbog čega je otvoreno pitanje sukoba interesa.

Havranek je Jutarnjem potvrdila da je podnijela neopozivu ostavku, nakon što je Upravno vijeće zauzelo stav o postojanju sumnji u sukob interesa.

– Ostavku sam dala jer sam osjećala moralnu obvezu, ponajprije prema Agenciji, ali i prema svim institucijama s kojima sam godinama dobro surađivala. Nisam željela da se ova priča razvlači, mada nisam niti dobila priliku ikome se očitovati i objasniti zašto ne vidim da je riječ o ikakvom sukobu interesa, kaže Havranek.

Na pitanje hoće li se upustiti u dokazivanje istinitosti svojega stava, odgovara kako nema namjeru ulaziti u sudske procese, no tražit će da se slučaj ispita.

– Priuštit ću si dokaze koji će zasigurno potvrditi da nisam bila niti u kakvom sukobu interesa, kaže Havranek.

Bivša v.d. ravnateljica ističe kako je s radom u Agenciji trebala prestati za nekoliko tjedana, s obzirom na to da je čekala izvješće iz Bruxellesa o ocjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje, odnosno kvaliteti njezina rada unazad pet godina.

– Iako još nije službeno objavljeno, Agencija je dobila odlične ocjene. Ne znam je li ikoja europska agencija tako dobro prošla. Moj plan je bio pričekati taj papir i u miru otići. To su znale moje kolege i akademska zajednica, kaže Havranek, dodajući kako je, upravo znajući da će otići iz Agencije, pristala na poziv jedne tvrtke raditi kao ekspert na europskom projektu.

– Time sam očito, prema mišljenju Upravnoga vijeća, ušla u sukob interesa. U cijeloj priči sam sretna zbog dvije stvari. Prva je da su institucije u našem sustavu shvatile zašto je važna kvaliteta u visokom obrazovanju, a druga da imam što raditi i odlazim mirne savjesti, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:26