KB SVETI DUH U PROBLEMIMA

Ravnateljica donijela niz odluka koje će osjetiti i građani, a sve zbog - nedostatka djelatnika!

Bolnički restoran za zaposlenike bolnice neće raditi od 5. rujna do daljnjeg zbog nedostatka djelatnika

Klinička bonica Sveti Duh

 Ronald Gorsic/Cropix

Ambulanta Zavoda za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije na poliklinici neće raditi od 5. rujna do daljnjeg zbog nedostatka djelatnika, odnosno neće primati na analizu uzorke nebolničkih pacijenata. Bolnički restoran za zaposlenike bolnice neće raditi od 5. rujna do daljnjeg zbog nedostatka djelatnika. Odjel za prikupljanje koštano-mišićnog tkiva - ukida se!

Sve su to odluke ravnateljice KB-a Sveti Duh, prof. dr. Ana-Marije Šimundić koje će dijelom imati posljedicu po usluge građanima, a dijelom po zaposlenike bolnice koji se ne mogu načuditi kako to da nema dovoljno djelatnika za neke poslove s obzirom na to da bolnica ima više od 1500 zaposlenika, odnosno da je broj zaposlenih moguće pao za dvadesetak u posljednjih godinu dana.

Istina, očito narušeni odnosi nove Uprave i dijela zaposlenika rezultiraju i povećanim brojem bolovanja, ali i isključivo odrađivanjem satnice jer je zbog štednje ukinut veći dio prekovremenog rada. Također, dio zaposlenika promijenio je svoje dosadašnje radno mjesto, a neka su, poput Odjela za prikupljanje koštano-mišićnog tkiva, i ukinuta.

Naime, riječ je o odjelu koji su vodile dvije medicinske sestre, a kojemu je zadatak bio pregled svakog umrlog u bolnici ne bi li se utvrdilo može li biti donor, primjerice, rožnice ili nekog drugog tkiva. Godišnje je bilo oko 800 takvih pregleda, a u najvećem broju tako su se dobivale rožnice za očnu banku, odnosno transplantacije kojih je u KB-u Sveti Duh bilo više od 170 od ukupno nešto više od tristotinjak takvih transplantacija koje se godišnje učine u Hrvatskoj.

image

Ana Maria Šimundić

Goran Mehkek/Cropix

Odluka o ukidanju odjela u suprotnosti je i s Nacionalnim transplantacijskim programom Ministarstva zdravstva, čiji je dio i ta bolnica, a prema kojem je dužna imati jednog koordinatora za tkiva zaposlenog na puno radno vrijeme s obzirom na to da ima više od 500 umrlih godišnje i program transplantacije rožnice, o čemu svjedoči dopis Ministarstva zdravstva KB-u Sveti Duh još otprije pet godina.

"Obim posla koji se obavlja na tom odjelu ne zahtijeva radno vrijeme dviju djelatnica. One će i dalje raditi taj posao, ali će u ostatku svog radnog vremena biti raspoređene i na druge poslove", objašnjava ravnateljica KB-a Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić, uvjerena da to neće poremetiti eksplantacijski program.

Svoju odluku da ambulanta Zavoda za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije više neće primati uzorke za analizu nebolničkih pacijenata, jer nema dovoljno djelatnika, tumači kao privremeno rješenje jer ih je, kaže, 40 posto otišlo u mirovinu ili na dulje bolovanje (!?), što zapravo potvrđuje loše kadrovsko planiranje.

Također, ta je odluka u suprotnosti s ugovorom koji je bolnica potpisala s HZZO-om. Kako bilo, "do daljnjeg" ambulanta ne radi za vanjske pacijente. U HZZO-u kažu da bolnica u svom ugovoru ima i obvezu specijalističko-konzilijarne zaštite u laboratorijskom dijelu pa je obvezna to i raditi. Ako, pak, neće to raditi, obvezna je izvijestiti HZZO o razlozima isključivanja te ponude i smanjenju vrijednosti ugovora.

Također, "zbog nedostatak djelatnika" umjesto 2000 dnevnih obroka u KB-u Sveti Duh, ubuduće će se kuhati oko 1800, a to znači samo za pacijente bolnice te za dežurne liječnike i sestre. Svi ostali koji su kupovali svoje gablece u bolničkom restoranu morat će se snalaziti, što podrazumijeva odlazak u neki od obližnjih dućana ili zalogajnica pa su moguće dodatne nevolje.

Naime, teško je vjerovati da će se zaposlenici "za odlazak na gablec" presvlačiti u drugu odjeću, a to onda znači i potencijalnu opasnost od infekcije. Rješenja zasad nema. Ravnateljica poručuje da će ova situacija potrajati do daljnjeg te se, baš kao i za primanje uzoraka vanjskih pacijenata, pravda "odlaskom u mirovinu i duljim bolovanjima" većeg dijela radnika u kuhinji.

Nažalost, od početka mandata ravnateljice Šimundić počeli su razni prijepori u toj bolnici. Valja podsjetiti na problem s Klinikom za ginekologiju prije nekoliko mjeseci, a potom je uslijedilo nekoliko kaznenih prijava USKOK-u protiv ravnateljice i njezinih bliskih suradnika. Sve to govori da je situacija u toj gradskoj bolnici sve napetija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:17