AFERA S BODOVANJEM

Ravnateljica institucije koje organizira maturu nije podnijela ostavku na hitnoj sjednici: ‘Smijenite me‘

Upravno Vijeće je u trenutku naglog izuzeća jednoga člana ostalo bez kvoruma i nije moglo pristupiti glasanju o razrješenju
Ivana Katavić
 Dragan Matic/Cropix

Tijekom četverosatne izvanredne sjednice Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ravnateljica Centra Ivana Katavić nije podnijela ostavku zbog afere s naknadnim dodavanjem bodova za 13 maturanata, pristupnika jesenskom roku državne mature.

Ivana Katavić, ravnateljica ključne institucije za provedbu državne mature, nije prihvatila prijedlog članova Vijeća da podnese ostavku zbog kompromitiranja procesa državne mature, već je predložila članovima Upravnog vijeća da je razriješe. Upravno vijeće je jedino tijelo koje ima ovlasti razriješiti ravnateljicu.

Međutim, Vijeće je danas, u trenutku naglog izuzeća jednoga člana, ostalo bez kvoruma i nije moglo pristupiti glasanju o razrješenju. Doznajmo da se sa sjednice povukao član Mirko Ruščić, pravdajući se važnijim sastankom. Ostatak Vijeća čine Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Ivica Šušak, ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, te predsjednik Vijeća Josip Faričić.

Pitanje odlaska Ivane Katavić s pozicije postavljeno je nakon upitnog postupka naknadnog dodavanja bodova za 13 ispita iz engleskog i njemačkog jezika, unesenih u zaštićeni elektronski sustav tijekom žalbenog postupka.

Katavić je obrazlagala kako su bodovi dodavani „po standardnoj proceduri zbog greške sustava“. Navela je kako je u jesenskom roku Povjerenstvo za praćenje državne mature otkrilo pravno proceduralni propust u postupanju Centra. Centar je potom predložio da se kandidatima usvoje prigovori ne bi li im se izašlo u susret zbog greške Centra. Dodatni bodovi za dio maturanata usvojeni su, po navodima iz prijave pristigle medijima, unatoč netočnim odgovorima na testu. Zahvaljujući naknadnim bodovima, devet ih je uspjelo položiti maturu.

Na pitanje Jutarnjeg, postavljeno ravnateljici prije šest dana, hoće li podnijeti ostavku, odgovorila je: - Tijekom gotovo tri godine na čelu institucije, zalagala sam se i nastavit ću se zalagati za povećanje kvalitete vanjskog vrednovanja obrazovanja, kao i uspješno provođenje svih planiranih aktivnosti i projekata koji doprinose razvoju obrazovnog sustava.

Za srijedu je sazvana nova sjednica Vijeća, na kojoj je ponovo moguće pokretanje postupka razrješenja ravnateljice. Kvorum je i dalje upitan, nakon što je Vlada nedavno prihvatila ostavke dvaju članova Vijeća, Tihomira Tomčića i Ninoslava Šćukanca Schmidta (ostavke su podnijeli upravo zbog navodnog netransparentnog postupka bodovanja). Ne bude li Vijeće moglo funkcionirati zbog nedostatka kvoruma, moguće je da Vlada po hitnom postupku, a na prijedlog ministra obrazovanja, imenuje novo Vijeće.

Više od 30 tisuća maturanata u lipnju izlazi na maturu. Upućeni tvrde kako eventualne promjene na poziciji ravnatelja neće utjecati na provedbu mature „jer je riječ o dobro uhodanoj proceduri“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:02