OSTAJE NA FUNKCIJI

Ravnateljica škole u Karlovcu protiv koje je DORH digao optužnicu dala bizarno objašnjenje, Vijeće ga prihvatilo

Sve ovo događa se u trenutku kad ministar Fuchs poziva ravnatelje da ‘ulože dodatan napor i obrate pozornost na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje‘

Osnovna škola Grabrik (arhivska fotografija)

 Mario Pusic/CROPIX

Ravnateljica Osnovne škole Grabrik u Karlovcu, Darija Begedin, protiv koje je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu prije više od mjesec dana podiglo optužnicu zbog propusta, odnosno nesavjesnog postupanja u slučaju vršnjačkog nasilja, ostala je ravnateljicom te škole i danas, nakon što se na temu njezine ostavke hitno sastalo Školsko vijeće.

Zaključak je prilično bizaran, ova tema je prolongirana jer ravnateljica još uvijek nije službeno zaprimila optužnicu od karlovačkog tužiteljstva, kako im je rekla, pa je članovima Odbora rekla da se zato o njoj ne može očitovati.

Oni su to prihvatili, a sama činjenica da je optužnica podignuta očito nije bila dovoljna da pokrenu njezin opoziv. Osim toga, za što terete ravnateljicu jasno im piše na internetskim stranicama karlovačkog tužiteljstva, a piše da se ravnateljici i pedagoginji škole "stavlja na teret da su 5. svibnja 2022. u Karlovcu, prvookrivljenica kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove i drugookrivljenica kao stručna suradnica i pedagoginja te osoba koja je imenovana kao stručna osoba za koordiniranje aktivnosti vezanih za problematiku nasilja u toj ustanovi, postupile suprotno odredbama članka 8. stavka 1. i članka 9. stavka 4. točke b, u svezi članka 5. stavka 2. i 6. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima". Karlovački tužitelji to su zaključili nakon jednogodišnje istrage provedene u suradnji s PU karlovačkom.

Sve ovo događa se u trenutku kad ministar prosvjete Radovan Fuchs poziva ravnatelje da "ulože dodatan napor i obrate pozornost na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje". Gospođa Begedin na testu nulte tolerancije na nasilje pala je prije godinu dana - tako su barem zaključili oni koji su istraživali njezin posao.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić rekao je da su se po njima u Gradu "ispunili uvjeti da se postupi po članku 106. Zakona o odgoju i obrazovanju, a taj članak predviđa, po našem tumačenju, u ovim slučajevima suspenziju osobe do okončanja postupka", ali se i donekle ogradio dodavši da postoje i druga pravna tumačenja, pa su "izvijestili o slučaju prosvjetnu inspekciju".

- Grad će tražiti da se status ravnateljice utvrdi čim prije. Pedagoginja je na porodiljnom i u odnosu na nju ne bismo postupali - izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Damir Mandić.

Što se to prošle godine dogodilo u OŠ Grabrik? Iz škole su javili majci djeteta da je dijete završilo u bolnici "nakon pada na školskom igralištu". Ozljede tjemena glave i razderotine lica i ruke, međutim, nisu odgovarale toj verziji, na što su ih upozorili liječnici. Tek u večernjim satima istoga dana roditelji doznaju da su one nastale u kontaktu s drugim dječakom, odnosno da su rezultat mogućeg vršnjačkog nasilja - bacanja dječaka naglavačke na tlo. Nažalost, to se nije doznalo od škole, već od roditelja trećeg dječaka koji je tome svjedočio.

Otac je objavio strašne dječakove fotografije iz bolnice na Facebooku, a kako su on, kao i majka djeteta također prosvjetni radnici, upozorili su da je škola učinila propust. Ravnateljica je smatrala suprotno, štoviše optužila je roditelje - za manipulaciju.

- Informacije iznesene u tekstu objavljenom na društvenim mrežama svakom čitatelju djeluju uznemirujuće, a objavljene fotografije kojima je popraćen snimljene su sugestivno i sa svjesnom namjerom da djeluju šokantno i izazovu ogorčenost: fotografije prikazuju usnulo dijete za koje se čini kao da je u nesvijesti - ustvrdila je ravnateljica.

Nije na tome stala. Medijima je poslala priopćenje u kojemu je zatražila ispravak i ispriku zbog objave netočnih i neprovjerenih informacija.

Ona je još u lipnju prošle godine tvrdila kako je "po završetku nadzora prosvjetne inspekcije i istrage policijskih službenika u slučaju ozljeđivanja učenika na sportskom igralištu iza OŠ Grabrik zaključeno kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela" te da se "navodi činjenica kako škola nije zataškavala događaj niti je imala namjeru to učiniti".

No to jednostavno nije bila istina. Istraga je bila u tijeku i zapravo je okončana tek ove godine u travnju te je rezultirala optužnicom protiv nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:52