‘NA MENE SE DIGLA HAJKA‘

Ravnateljica Svetog Duha podnijela ostavku: ‘Prijetili su da će me progutati podzemlje!‘

Kako doznajemo, ravnateljica je više od mjesec dana bila odsutna s posla, koristila je stari godišnji odmor i bolovanje

Ana Marija Šimundić

 

 Marko Todorov/Cropix

Ana-Marija Šimundić, ravnateljica KB Sveti Duh dala je neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice, a o tome je obavijestila i javnost.

Naime, prema informacijama s kojima raspolažemo tijekom današnjeg dana trajali su razgovori s Upravom i drugim nezdravstvenim rukovodećim osobama bolnice. Prema informacijama sa sastanka, Šimundić je kao razloge ostavke navela tri točke.

Prvo je da ‘bolnica nije spremna na promijene‘, nadalje smatra kako je previše Bandićeve ostavštine koja sabotira njezin rad kao i gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Kao treće, ravnateljica je, kako nam kažu sudionici sastanka, navodno rekla da je ministar zdravstva Vili Beroš krivotvorio dokumente zdravstvene inspekcije, koja je tijekom posljednjih mjeseci gotovo stalno boravila u toj ustanovi.

Niz skandala

Inače, kako doznajemo, ravnateljica je više od mjesec dana bila odsutna s posla, koristila je stari godišnji odmor i bolovanje.

Podsjetimo, bolnica je početkom godine počela nizati skandale. Prvo se u javnosti pojavila informacija da je dvoje pacijenata preminulo na Objedinjenom hitnom prijemu, a da nitko od osoblja nije to primijetio. To se ispostavilo točnom informacijom. Jedan stariji muškarac preminuo je prirodnom smrću od zatajenja srca dok je čekao sanitetski prijevoz, a upravo vozač saniteta je ustanovio smrt.

U drugom slučaju preminuo je muškarac kojeg je u ranim jutarnjim satima pronašla kćer, u čekaonici pored caffe aparata, na istom mjestu gdje ga je ostavila oko 22 sata navečer, kada joj je bolničko osoblje reklo da nema potrebe da čeka.

Taj muškarac je pak preminuo od šoka izazvanog krvarenjem zbog čira na želucu i ugušio se u tom sadržaju.

Ovim slučajem bavila se zdravstvena inspekcija, ali je slučaj završio i na policiji i Općinskom državnom odvjetništvu. Također, obitelj traži sudsku satisfakciju.

Sljedeći skandal dogodio se na Zavodu za patologiju, kada je opet putem medija bolnica došla u fokus javnosti. naime, puštena je snimka na kojoj pokojnici u vrećama leže na podu umjesto na stolovima i rashladnim komorama. Iako je Jutarnji objavio dokumente koji potvrđuju da je još u srpnju 2022. s patologije ravnateljstvu urudžbiran dopis u kojem upozoravaju na taj problem, ravnateljica Šimundić je tvrdila da nikada nije čula za taj problem. U konačnici je dala otkaz šefu zavoda. Treći slučaj je smrt gušenjem. Naime, pacijentica s teškim psihijatrijskim dijagnozama ostavljena je sama te se ugušila hranom. I taj slučaj istražuju sve službe.

Otvoreno pismo

Očito je sve to za Šimundić bilo previše, a njezino pismo ostavke donosimo u cijelosti:

- S današnjim danom podnosim neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Kliničke bolnice "Sveti Duh". Ovu odluku donosim zato što sam uvjerena da je to u najboljem interesu naše bolnice, njenih zaposlenika i naših pacijenata.

Moj cilj je bio učiniti našu bolnicu boljim mjestom za pacijenta, stvoriti ugodnu radnu okolinu njenim djelatnicima, biti poželjan poslodavac i odgovorno upravljati novcem poreznih obveznika. Svaka odluka koju sam donijela bila je vođena upravo tom idejom. Nažalost, moji ciljevi, potezi i odluke nekima nisu odgovarali. Umjesto argumenata i dijaloga, oni kojima su moje odluke ugrozile osobne, ideološke i političke interese, pokrenuli su nemilosrdnu, beskrupuloznu borbu protiv mene i mojih bliskih suradnika s ciljem da nas okarakteriziraju kao nestručne, korumpirane i nesposobne te da nas natjeraju da odemo.

Bila je to prava hajka. Tu je hajku vodila jedna skupina djelatnika bolnice koja se kukavički skrivala pod krinkom anonimnih prijava i pamfleta i uživala snažnu i učinkovitu podršku u moćnim saveznicima izvan bolnice. Svojim su me djelovanjem od prvog dana mog mandata sustavno onemogućivali u realizaciji mog Programa na temelju kojeg sam imenovana.

Ti su anonimni junaci protiv mene i mojih suradnika podnijeli preko dvadeset anonimnih kaznenih prijava kojima nam se na teret stavljaju brojna kaznena djela, a te su anonimne prijave za sobom pokretale brojne inspekcije državnih institucija i ogroman medijski interes. U takvim je uvjetima zasta bilo neizdrživo funkcionirati.

Odgovorno odbacujem sve zlonamjerne insinuacije iz tih prijava i uvjerena sam da će istražni postupci potvrditi njihovu besmislenost i zlu namjeru anonimnih prijavitelja, kao i da ćemo ja i moji suradnici pred svakim pravednim sudom uspjeti dokazati našu nevinost.

Od te sam skupine junaka primala i prijetnje. Poručivali su mi da neće stati sve dok ne odstupim, te da se nakon što me smijene, nigdje više u Hrvatskoj neću moći zaposliti. Prijetili su mi da će me progutati podzemlje i javno objavljivali na društvenim mrežama što smjeraju, veseleći se tome kao da je to dječja igra, a ne poigravanje s ljudskim životima. Te sam prijetnje prijavila policiji i nadam se da će odgovorne sustići pravda.

Unatoč nepodnošljivim uvjetima u kojima smo kao Uprava funkcionirali, u ovom kratkom vremenu uspjeli smo pokrenuti brojne inicijative i iza sebe imamo i ozbiljne rezultate. Odgovornim poslovanjem značajno smo povećali prihode od vlastitog rada i smanjili rashode. Tijekom 2022. godine od vlastitog smo rada ostvarili čak 60 milijuna kuna više prihoda, tj. 10% više u odnosu na godinu prije, dok prihodi u prvom kvartalu ove godine iznose čak 30% više u odnosu na prethodni period.

Zbog tako odgovornog poslovanja bolnica je bila u mogućnosti značajno uspješnije podmirivati svoje dugove prema svojim dobavljačima. U 2022. godini naša je bolnica ostvarila najbolju likvidnost u posljednjih desetak godina. Smanjili smo mjesečni dug koji bolnica stvara svojim poslovanjem za 50% u prvoj godini mandata te za 70% u prvom kvartalu ove godine. Prepolovili smo iznos sredstava kojim je država sanirala naše poslovanje, u odnosu na 2021. godinu, kada je na vlasti bila prethodna Uprava.

Značajno smo skratili liste čekanja na brojne usluge i osigurali ženama pravo na prekid trudnoće, nakon što im je to pravo sedam godina u našoj bolnici bilo onemogućeno. U okviru naše dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije liječio se rekordno velik broj pacijenata u odnosu na protekli period. Značajno smo smanjili prosječan broj dana bolničkog liječenja po pacijentu u usporedbi s proteklih nekoliko godina.

Uvedene su i brojne druge zdravstvene usluge koje bolnica prije toga nije nudila te su pokrenuti brojni infrastrukturni projekti. Sve su to su značajni pomaci u kvaliteti poslovanja i zdravstvene skrbi koju pruža naša bolnica. To je trebao biti tek početak promjena koje smo željeli provesti.

Vjerujem da bismo kao uprava postigli i puno više da smo imali prilike, da nas nisu bojkotirali i opstruirali oni kojima je vlastiti interes bio važniji od interesa bolnice, oni koji su u proteklih godinu i pol dana vodili ovu prljavu kampanju i gotovo uspjeli od naše bolnice u javnosti stvoriti percepciju da smo mi "bolnica slučaj". Naša bolnica svakako ima svojih problema i izazova, ali ništa više ni manje no u drugim bolnicama.

Jedina je razlika to što mi svoje probleme rješavamo pod reflektorima medija, a druge bolnice iza zatvorenih vrata. Budući da sam svjesna da će ovaj linč trajati dok god sam ja na poziciji ravnateljice, moj se odlazak nameće kao jedino ispravno i odgovorno rješenje. Stoga odlazim ne zato što više nemam snage za borbu, nego zato što vidim da ova nemilosrdna hajka svakim danom nanosi sve veću štetu bolnici, njenim zaposlenicima i našim pacijentima. Moja je dužnost staviti interes bolnice iznad svog osobnog interesa i učiniti sve da ta borba prestane.

Zahvaljujem na suradnji svim dobronamjernim kolegama, koji su cijelo ovo vrijeme bili uz mene i iskazivali mi podršku. Zahvaljujem Upravnom vijeću na podršci i povjerenju. Najviše od svega zahvaljujem gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću na povjerenju koje sam od njega i njegovog tima imala od prvog dana. To povjerenje mi je ulijevalo snagu da ustrajem kad je bilo najteže.

Hvala mojim dragim prijateljima koji su mi davali podršku i snagu da izdržim i ostanem. Hvala mojoj divnoj obitelji koja mi je pružala bezrezervnu podršku i koja mi je bila moje utočište i oslonac. Bez toga bih vjerojatno puno prije odstupila.

Ovo je za mene bila najteža borba u životu.

Onima koji ostaju, onima koji svojim znanjem, trudom i predanošću doprinose prepoznatljivosti naše bolnice želim puno uspjeha i zadovoljstva u daljnjem radu. O anonimnim junacima koji su ovu borbu vodili i svima koji su im u tome zdušno pomagali, neka svatko za sebe donosi svoj sud. Svima im na savjesti ostavljam sve neistine i laži koje su izrekli i objavili.

Moja je savjest mirna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 16:59