AFERA U BOLNICI

Ravnateljica Svetoga Duha priznala da je prošle godine dobila dopis o stanju u mrtvačnici, evo kako se sada vadi

‘Da su mi rekli da stolova nema dovoljno bilo je bezbroj mjera koje smo mogli poduzeti‘, rekla je ravnateljica Svetog Duha Ana-Marija Šimundić

Ana-Marija Šimundić, ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh

 Goran Mehkek/Cropix

Ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Marija Šimundić rekla je da je u dopisu koji joj je upućen 28. srpnja 2022. godine stoji da se tijela u mrtvačnici zbog malog broja rashladnih uređaja vrlo često pohranjuju na stolovima, ali ne i da se pokojnici drže na podu, javlja RTL Televizija.

- U tom dopisu su me djelatnici informirali da je broj rashladnih uređaja koje zavod ima premali, radi se o 12 uređaja, i da oni vrlo često moraju tijela pohraniti izvan rashladnih uređaja na stolovima. Nikad nije spomenuo da su pokojnici na podu - rekla je Šimundić za RTL te dodala da joj nitko nije rekao da broj stolova s kojima mrtvačnica raspolaže nije dovoljan.

Podsjetimo, Jutarnji je ranije izvijestio da su pročelnik Zavoda za patologiju i citologiju Fabijan Knežević i glavna tehničarka Zavoda Đurđica Svetić Kraljić ravnateljici Svetog Duha Šimundić 28. srpnja 2022. poslali dopis u kojem traže hitno rješavanje problema u mrtvačnici i obdukcijskoj sali Zavoda za patologiju i citologiju.

- Zbog činjenice da tri tijela pokojnika nitko nije preuzeo, događa se da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike, pogotovo nakon vikenda, te novopridošla mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice, što nije u skladu s etičkim i epidemiološko-higijenskim pravilnicima o postupanju s umrlim osobama - stoji, između ostaloga, u spomenutom dopisu.

Šimundić je za RTL rekla da mrtvačnica trenutno ima šest stolova.

- Da su mi rekli da stolova nema dovoljno bilo je bezbroj mjera koje smo mogli poduzeti. Mogli smo osigurati dežurstva vikendima, što smo sada pokrenuli - rekla je ravnateljica Svetog Duha te dodala da do sada nitko nije radio vikendom.

Šimundić je rekla da se njoj moralo javiti da kapacitet mrtvačnice nije dovoljan.

Ravnateljica rekla je da je u mrtvačnicu otišla istog dana kada je dobila spomenuti dopis, a da prije toga u nju nikada nije ulazila.

Šimundić je potvrdila da će otkaz pročelniku Zavoda za patologiju i citologiju Fabijanu Kneževiću biti uručen u četvrtak.

Podsjetimo, Jutarnji je ranije napisao da su pročelnik Zavoda za patologiju i citologiju Fabijan Knežević i pomoćnik glavnog obducenta Ivan Merzak izvanredne otkaze dobili zbog "povremenog nepoštivanja Pravilnika".

Ravnateljica je rekla da je s Kneževićem o kapacitetu mrtvačnice razgovarala više puta.

- Razgovarali smo više puta da broj rashladnih uređaja nije dovoljan. Nikad ni u jednom trenutku nije spomenuo da su pokojnici na podu - rekla je Šimundić.

Šimundić je rekla i da djelatnici bolnice koji nose tijela kažu da se pokojnici na podu ostavljali 25 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:47