Vanja Marušić

Ravnateljica USKOK-a: ‘Teze da je afera Softver naša blamaža su zlonamjerne i netočne‘

USKOK je primio više upita vezano za tumačenje postupanja u konkretnom predmetu, a ravnateljica se oglasila putem video priloga

Vanja Marušić

 Ronald Gorsic/Cropix

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić odgovorila je putem videa na upite vezane uz postupanje USKOK-ova Odjela delegiranih europskih tužitelja u "slučaju Softver".

- Posljednih dana svjedočimo iznimnom interesu javnosti za "slučaj Softver". U javnosti su se pojavili različliti komentari i tumačenja te nerazumijevanja zakonskih odredbi - rekla je Marušić.

- Republika Hrvatska je jedna od 22 članice EU koje su pristupile uredu Europskog javnog tužitelja koji nema ovlast izravnog postupanja pred nacionalnim sudovima država članica. Stoga je članicama prepušteno da same propišu organizaciju i ustrojstvo delegiranih europskih tužitelja koji su ovlašteni postupati pred nacionalnim sudovima - objasnila je.

Nadalje, rekla je kako je Republika Hrvatska donijela zakon o provedbi te uredbe, a odredbom članka 3. tog zakona je propisano da je u RH odjel delegiranih tužitelja ustrojen i djeluje u sastavu USKOK-a. Teze da je pokretanje postupka u slučaju Softver pljuska ili blamaža USKOK-a nazvala je "u potpunosti zlonamjernim i netočnim".

- Radi se o zakonski uređenom postupanju odjela delegiranih europskih tužitelja koji djeluju u sastavu USKOK-a u predmetu koji je u njihovoj nadležnosti. U javnosti se također plasiraju teze o tome da USKOK i DORH štite pojedince i da s tog razloga ne pokreću istrage te djeluju pod utjecajem i sukladno interesima drugih grana vlasti, a to je apsolutno netočno - zaključila je ravnateljica Marušić.

Prije pokretanja ove konkretne istrage, USKOK je pokrenuo dvije istrage protiv iste osobe za koruptivna kaznena djela, tvrdi Marušić. Također, i u ovom konkretnom predmetu, USKOK je provodio izvide, a kako je to već i ranije priopćeno javnosti, u sklopu provedenih izvida, izuzeta je dokumentacija i ispitano je više osoba, priopćila je javnosti.

Podsjetimo, u aferu je uključena bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac. Ona je srijedu uhićena po nalogu Europskog javnog tužitelja, iz vlade je otišla u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata, a u međuvremenu se našla i pod Uskokovom istragom zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:17