SKANDAL RAZOTKRIO JUTARNJI

RAVNATELJICI KOJA JE DALA OTKAZ TRUDNICI PRIJETI SMJENA Radnicu najurila jer nije presložila ormar, žena nakon intervencije Murganić vraćena na posao

Ravnateljica Centra za posebno skrbništvo pokušala je otpustiti trudnu ženu jer “nije presložila ormar”
lijevo: Nada Murganić; desno: Nela Bodrožić-Selak
 Krasnodar Peršun / CROPIX, Facebook

Trudna zaposlenica Centra za posebno skrbništvo, kojoj je početkom listopada ravnateljica Nela Selak-Bodrožić uručila izvanredni otkaz bez otkaznog roka jer nije u roku presložila ormar, primila je napokon ovih dana putem pošte odluku o povlačenju otkaza.

Budući da je otkaz trudnoj zaposlenici zabranjen Zakonom o radu, resorno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike o svemu je obavijestilo i Inspektorat rada te se može očekivati i njihovo postupanje.

Odgovornost

Što se tiče odgovornosti ravnateljice, o njoj će odlučivati Upravno vijeće. Kako neslužbeno doznajemo, ovaj je tjedan održana sjednica Upravnog vijeća na kojoj je od ravnateljice zatraženo očitovanje o odluci o poništenom otkazu te o optužbama koje su iznijeli zaposlenici u anonimnim i potpisanim predstavkama uručenima ranije Ministarstvu demografije.

Nakon analize ravnateljičina očitovanja, Upravno joj vijeće može izreći neku od mjera ili zatražiti suglasnost Ministarstva za njezinu smjenu.

- Upravno vijeće provodi propisani postupak, no ne smije prejudicirati odluke. Možemo tek kratko izvijestiti da ćemo javnosti biti na raspolaganju za daljnje upite nakon okončanja postupka propisanog zakonom i općim aktima Centra za posebno skrbništvo - poručila je odvjetnica Božena Fofić, predsjednica Upravnog vijeća.

Penjanje

Ravnateljica Bodrožić-Selak opravdala je svoju odluku o izvanrednom otkazu činjenicom da nije znala da je zaposlenica u drugom stanju. U tom slučaju - kad poslodavac ne zna da je zaposlenica trudna - ne snosi odgovornost. Međutim, svjedoci verbalnog sukoba ravnateljice i zaposlenice zbog nepresloženog ormara u svojim su izjavama - sastavljenima na zahtjev same ravnateljice - opisali kako je zaposlenica ravnateljici jasno rekla da nije presložila ormar jer je trudna i ne može se penjati po ljestvama i dizati teške spise.

Očigledno u ravnateljičinu obranu da nije znala da je zaposlenica - koja je u petom mjesecu trudnoće, ima vidljivi trbuščić te je zaposlena u kolektivu od ukupno desetak osoba - trudna nije povjerovalo ni resorno ministarstvo jer je u svojem dopisu Inspektoratu rada kojem ustupa zahtjev zaposlenice za postupanje naveo sljedeće: “Poslodavac je uručio zaposlenici izvanredni otkaz ugovora o radu unatoč činjenici da je imao saznanja da je zaposlenica trudna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:41