ŠESTERO OSUMNJIČENIH

Razbijen lanac krijumčara ljudima na području Hrvatske i Slovenije

 Zeljko Hajdinjak / Ilustracija / CROPIX

Istarska policija, u suradnji sa slovenskom, dovršila je kriminalističko istraživanje nad šestoricom osumnjičenih koje tereti da su kao članovi zločinačkog udruženja krijumčarili ljude u Hrvatsku i Sloveniju.

Kako je u srijedu izvijestila istarska Policijska uprava (PU), 44-godišnji Puljanin osumnjičen je da je predvodio skupinu počinitelja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravak u Republici Hrvatskoj u vezi s kaznenim djelima zločinačkog udruženja. U skupini su bila još petorica hrvatskih državljana, i to 47-godišnjak i 43-godišnjak iz Pule, 39-godišnjak s područja Vodnjana, 29-godišnjak iz Medulina te 23-godišnjak iz Gračišća.

Utvrđeno je kako je 44-godišnjak od 22. ožujka do 7. travnja ove godine na području Pule, s namjerom stjecanja nepripadajuće imovinske koristi, povezao u zločinačko udruženje ostale osumnjičene osobe, dogovarao gdje i kad će u Hrvatskoj preuzimati strane državljane i nezakonito ih prebacivati u Sloveniju i predati ih slovenskim državljanima, koji su ih dalje prebacivali u Italiju.

Osumnjičeni su tako omogućili nedozvoljen boravak i kretanje područjem Republike Hrvatske te nezakoniti prelazak državne granice za 30-ak stranih državljana, pri čemu su ostvarili nepripadajuću imovinsku korist od više desetaka tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te su 47-godišnjak, 39-godišnjak, 29-godišnjak i 23-godišnjak po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 4. i 5. srpnja, privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske, navodi se u priopćenju. Preostala dvojica, kako se neslužbeno doznaje, od ranije su u istražnom zatvoru zbog drugih kaznenih djela.

Zahvaljujući dobroj suradnji policijskih službenika hrvatske i slovenske policije, uspješno je razbijen lanac krijumčara ljudima na području Hrvatske i Slovenije. U akciju su sudjelovali djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske te djelatnici bujske i buzetske policije, ističe se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:34