BEZ INTERESA

Razdor među ustavnim sucima: Na veliku raspravu o reformi izbornih jedinica odazvalo ih se tek troje...

Nedolazak pokazuje stav većine ustavnih sudaca prema nastojanjima trojke koja želi otvoriti Ustavni sud prema stručnoj i široj javnosti

Rasprava na Ustavnom sudu

Na Ustavnom je sudu u 10 sati započela dvodnevna savjetodavna sjednica o reformi izbornih jedinica. Održava se na inicijativu ustavnog suca, Gorana Selanca, a osim ustavnih sudaca, na njoj sudjeluju predstavnici Ministarstva pravosuđa, Državnog statističkog zavoda, DIP-a, te stručnjaci različitih profila - ustavni pravnici, politolozi, sveučilišni profesori matematike i sociologije.

Svrha savjetodavne rasprave, kako je istaknuo ustavni sudac Selanec je raspraviti činjenične i ustavno-pravne dileme koje se postavljaju oko pitanja izbornih jedinica.

Naime, Goran Selanec je sudac izvjestitelj u predmetu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama, a savjetodavna rasprava bi mu trebala pomoći da prije nego napiše nacrt odluke, temeljitije razjasni činjenične i ustavno pravne dvojbe koje oko pitanja izbornih jedinica postoje.

Iako je Selanec na savjetodavnu raspravu pozvao sve suce Ustavnog suda, uz njega kao inicijatora, zasad se odazvalo tek troje ustavnih sudaca - Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Ingrid Antičević Marinović.

Dakle, 9 od ukupno 13 ustavnih sudaca danas nije sudjelovalo u radu savjetodavne sjednice. Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović je kako doznajemo, naložio sudskim službama da pomognu u njezinoj organizaciji i pripremi, sudionike je danas nakratko i pozdravio, ali u njezinu radu nije sudjelovao.

Ta činjenica odražava odnose unutar Ustavnog suda u kojem troje sudaca koji često pišu izdvojena mišljenja - Selanec, Kušan i Abramović žele otvoriti Ustavni sud prema stručnoj i široj javnosti, uključiti stručnjake i druga državna tijela u savjetodavne rasprave, otvoriti za javnost njegove sjednice i povećati transparentnost njegova rada, koja je zajamčena Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu.

Nedolazak većine sudaca na savjetodavnu raspravu, međutim, pokazuje stav većine ustavnih sudaca prema nastojanjima trojke.

Na inicijativu suca Gorana Selaneca, savjetodavna rasprava o reformi izbornih jedinica otvorena je i za medije.

Podsjetimo Ustavni je sud 2010. uputio Saboru izvješće u kojem upozorava da su odstupanja u broju birača u izbornom jedinicama veća od zakonom dopuštenih plus minus 5 posto te pozvao Sabor da hitno izmijeni zakon o izbornim jedinicama i navedena odstupanja dovede u predviđene zakonske granice jer će u protivnom legitimnost izbora za Sabor biti doveden u pitanje.

Zakonodavac, međutim, već 12 godina ignorira izvješće Ustavnog suda koje je obvezujuće, a razlike u broju birača po izbornim jedinicama u međuvremenu su povećane.

Nakon prošlogodišnjeg popisa stanovništva ispostavilo se da dvije slavonske izborne jedinice imaju čak 172.000 stanovnika manje nego dvije dalmatinske izborne jedinice, a na parlamentarnim izborima biraju jednak broj saborskih zastupnika, što dovodi u pitanje načelo jednakosti na izborima.

HDZ je nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva iz 2021. napokon najavio izmjene Zakona o izbornim jedinicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:39