PODRŽATI GA ILI NE

RAZGOVARALI SMO S JAKOVČIĆEM O MILANOVIĆU KOJI ŽELI IDS-ovu PODRŠKU Nekadašnji šef vladajuće istarske stranke samo je ponavljao jednu rečenicu...

Ivan Jakovčić
 Goran Sebelic / CROPIX

- Nemojte me ništa pitati, ne komentiram - ponovio je u subotu Ivan Jakovčić nekoliko puta kad smo ga pitali kako u IDS-u "dišu" u vezi s molbom Zorana Milanovića, SDP-ova kandidata za predsjednika, koji je u četvrtak u intervjuu agenciji Hina zamolio IDS za pomoć u svojoj predsjedničkoj kampanji.

U IDS-u u subotu ili nisu bili baš rječiti, ili su, pak, bili nedostupni. No dnevnik Glas Istre u petak je objavio informaciju da se vrh IDS-a ovih dana sastao s Milanovićem, ali da odluku o podršci još nisu donijeli. IDS-ovci su već najavljivali da će se sastati sa svim predsjedničkim kandidatima koji to zatraže, a ne samo s Milanovićem.

Sastanak se odigrao ovih dana, ali IDS još ništa konkretno nije odlučio.

- Zbog snage i vjerodostojnosti IDS-a, jasno je da bi podrška naše stranke predstavljala veliki vjetar u leđa bilo kojem kandidatu. Zoran Milanović zatražio je i dobio priliku predstaviti kandidaturu predstavnicima IDS-a - rekao je za Glas Istre politički tajnik IDS-a Giovanni Sponza.

- Održali smo s njim konstruktivan sastanak na kojem smo razgovarali o brojnim temama. Sukladno našem Statutu i proceduri, odluku o eventualnoj podršci Zoranu Milanoviću donijet će IDS-ova nadležna tijela. Svjesni smo da podrška IDS-a u ovom trenutku jako puno znači i SDP-u i Zoranu Milanoviću. Odluku ćemo donijeti pravovremeno i o tome odmah obavijestiti javnost - dodao je Sponza.

Milanoviću su, uz SDP, podršku već dali HSU i HSS. Na temu IDS Milanović je u spomenutom intervjuu, podsjetimo, rekao:

- S IDS-om sam u kontaktu i oni će donijeti svoju odluku. Meni treba njihova pomoć jer u Istri nije svejedno podržava li te IDS ili ne.

Na pitanje Hinina novinara zamjeraju li mu u IDS-u što je svojedobno na lokalnim izborima za istarskog župana kandidirao Damira Kajina, odgovorio nam je:

- Za to što je bilo među nama spreman sam preuzeti dio vlastite odgovornosti i krivnje, i velike ako treba. Namjere nisu bile zle, to je bilo doduše davno, 2013. godine, kad je cijela stvar izmakla kontroli. S Kajinom sam i danas dobar, premda on i dalje u svom stilu zna svašta reći, no nisam vjerovao da će se to razviti u takav sukob. Tu je, ne iz mojih usta, nekoliko puta prijeđena granica političke korektnosti, no ovom prilikom mogu reći da mi je žao zbog toga.

Pogriješio sam u procjeni, ne u želji i ambiciji da se stranka kojoj sam tad bio predsjednik natječe ravnopravno. Međutim, nakon 2013. došla je 2014., kad smo se pomirili, zajedno smo išli na europske izbore, kad je Ivan Jakovčić ušao u Europski parlament tako što mu je ustupljen mandat Nevena Mimice. To je bila moja odluka i procjena SDP-a da je to dobro. Mislili smo da je dobro, a možda sam se osjećao obaveznim zbog onoga što je bilo godinu dana ranije. U svakom slučaju, sad trebam IDS-ovu podršku i pomoć - zaključio je Milanović.

Kajinu se, naravno, nije svidio Milanovićev istup te mu je u statusu na društvenim mrežama poručio:

- Kad me već spominješ u medijima, reći ću ti, prestani sliniti kad razgovaraš s IDS-om. Pokaži bar malo karaktera kad nisi u stanju trunku ponosa i dostojanstva. Ne ponizuj se - tako glasi dio Kajinove javne poruke Milanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:10