TENA KOVAČEVIĆ

Razgovarali smo s liječnicom koju u svom pismu spominje Čavajda: ‘Odradila sam posao na jedini način koji znam‘

Ne bih osuđivala liječnike u Hrvatskoj jer riječ je o toliko rijetkom slučaju s kojim se vjerojatno nikad prije nisu niti susreli, kaže

Tena Kovačević

 Matija Djanjesic/CROPIX

"Moj Grga umire. Nakon jučerašnjeg posljednjeg pregleda nema dvojbe, nema više niti tračka nade za koju sam se lovila sve ovo vrijeme. Pregled sam obavila kod ginekologice Tene Kovačević kojoj me uputila prijateljica koja je za nju saznala istražujući. Niti jedan doktor u našim bolnicama, a bila sam u puno ovih tjedana, nije mi rekao za nju, već moja prijateljica. To sam shvatila kao još jedan poraz našeg zdravstvenog sustava".

Dio je ovo potresnog pisma koje je napisala Mirela Čavajda koja se već mjesec dana bori s vjetrenjačama hrvatskog javnog zdravstvenog sustava, koje je zapravo tek u srijedu drugostupanjskom Komisijom potvrdilo ono što Mirela odavno zna, a to je da njezin Grga ima jako male šanse za preživjeti.

image

Tena Kovačević

Matija Djanjesic/CROPIX

No nakon desetaka liječnika koji su je pregledali i razgovarali s njom, Mirela spominje samo mladu doktoricu Tenu Kovačević i unatoč bezizlaznoj situaciji u kojoj se nalazi, smogla je snage javno je pohvaliti.

- Nisam još stigla vidjeti pismo, ali sad kad mi ga čitate, jako je potresno. Što se mene tiče, odradila sam posao na jedini način koji znam - kaže Kovačević, koja se prije tri mjeseca iz Londona vratila u Hrvatsku, pa je to možda odgovor na pitanje zašto malo tko zna za nju.

Unatoč tome, ona je itekakva stručnjakinja, na svjetskoj razini. Jedina je u Hrvatskoj i jedna od nekoliko stotina liječnika u svijetu koji imaju "FMF diplomu fetalne medicine".

Na pitanje zašto je samo nju istaknula Čavajda, kaže da ne bi govorila loše o hrvatskom zdravstvu, uostalom sama je od njega potekla, od Medicinskog fakulteta u Zagrebu, preko rada u KBC Sestre milosrdnice. Kasnije ju je put odveo u Vijetnam, a potom u Veliku Britaniju.

image

Tena Kovačević

Matija Djanjesic/CROPIX

- Imala sam sreću što sam dobila priliku upoznati najuspješnijeg doktora i profesora na području fetalne medicine, prof. dr. Kyprosa Nicolaidesa i došla sam na subspecijalizaciju - kaže Kovačević i dodaje kako je riječ o bolnici King's College, u Harris Birthright Centru u Londonu.

Njezin posao je, kaže, a tako je bilo i s Čavajdom, da na osnovu pregleda da procjenu i može li se plod spasiti, a u ovom slučaju, šanse su ispod deset posto.

- U Londonu dok sam boravila bilo je svega nekoliko slučajeva takvih tumorskih tvorbi teratoma, neki se mogu operirati, ovisi gdje se nalaze. Dakle, mi smo kao tim uz prof. Kyprosa Nicolaidesa intrauterino pokušali tretirati tumore na srcu, trtici, ali nažalost, ovo se ne može tako liječiti - govori Kovačević i dodaje da ovakvu dijagnozu ima jedan na milijun poroda.

Također navodi da ne bi osuđivala liječnike u Hrvatskoj jer riječ je o toliko rijetkom slučaju s kojim se vjerojatno nikad prije nisu niti susreli, a situacija je svakako osjetljiva, kako za liječnike, a pogotovo za majku.

- Moram priznati da prema svim dosadašnjim nalazima bilo je oprečnih mišljenja liječnika, ali zadnji magnet i ultrazvuk koji sam odradila na najboljem uređaju koji mi je ustupljen VOLUSON E 10 nažalost sve je bilo jasno, a to sam rekla pacijentici - govori Kovačević i dodaje da je najvažnije pacijentu reći činjenično stanje, pojasniti rizike i pružiti podršku.

image

Tena Kovačević

Matija Djanjesic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:43