SLUČAJ HITNA

RAZGOVARALI SMO S OCEM PREMINULOG MATTEA 'Moj sin se cijeli život kontrolirao zbog astme. Nelogično je da nitko nije primijetio srčanu manu'

 Goran Mehkek / CROPIX

Astmatski bronhitis i neprepoznata srčana mana uzrok su smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića iz Zaprešića. Preliminarni obdukcijski nalaz predstavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić s kolegama iz Zavoda za sudsku medicinu i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Obdukcijski nalaz nije u potpunosti gotov te bi se za nekoliko dana trebali znati svi detalji ovog tragičnog događaja.

Matteov otac Dubravko o nalazima je obaviješten nekoliko sati prije javnosti, ali ne zna nikakve konkretne detalje.

Sportsko srce

- Znam isto koliko i vi. Nisam dobio dokumente, samo mi je usmeno priopćeno ono što je kasnije kazano za javnost. Nisam dobio odgovor o kakvoj se točno srčanoj mani radi, ali spominjalo se sportsko srce - rekao je Dubravko. - Stvar je u tome, kaže Dubravko, da nije liječnik te je zbunjen silnom količinom oprečnih informacija.

Ni u koga, kaže, ne upire prstom, niti ikoga optužuje, samo čeka službene nalaze koji su mu obećani.

- Za deset dana trebam dobiti kompletno izvješće, što s patologije, što od Hitne, što od policije. Sa svjedocima nesretnog događaja sam razgovarao, a na kraju krajeva, i sam sam bio na mjestu događaja - kaže Matteov otac. Također navodi kako mu je objašnjeno da se čekaju još neki nalazi, no nije znao o čemu se točno radi, odnosno što sve nedostaje.

Sistematski

Zanima ga samo istina i činjenica imamo li povjerenje u sustav jer za njegova je sina kasno, ali ne mora tako biti nekome drugom.

Što se tiče srčane mane koja je navedena kao uzrok nagle smrti, Dubravko je sumnjičav jer je njegov sin cijeli život bio pod prismotrom liječnika, pa mu je nevjerojatno da to nitko nikad nije primijetio.

- Moje je dijete bilo astmatičar. Cijeli život se kontrolirao. Jednostavno nema logike da nikada niti jedan liječnik nije primijetio srčanu manu. Na kraju krajeva, prije dva mjeseca je bio na sistematskom pregledu, radio EKG i druge pretrage. Bio je na sistematskom i nedavno kada je morao zbog kuharskog posla - priča Dubravko.

Kaže i da mu nisu jasni navodi oko dolaska Hitne medicinske pomoći. Naime, te informacije su se, kaže, stalno mijenjale, što mu opet ostavlja otvoren prostor za sumnju.

- Prvo su se spominjale tri minute, pa pet, pa tridesetak, pa 27, tako da čekam kompletno potpisano izvješće sa zvučnim zapisima kako bih mogao vidjeti što se zbilo - napominje.

Na mjesto događaja Dubravko je stigao nakon što je Matteo preminuo. Iako je rečeno da mu je sin bio intubiran, kaže kako on takav prizor nije vidio. To je, naime, nešto što je logično da se napravi osobi koja se guši, ali upitno je je li na cesti to mogao napraviti netko tko nije liječnik i kome to nije rutina.

- Ja sam siguran da nije bio intubiran kada sam stigao. Točno se sjećam što je sve bilo na njemu i oko njega. Na sebi je imao dva flastera, vjerojatno za puls i braunilu. Kraj njega je bila maska za upuhivanje i Ventolin, no pribor za intubiranje tamo nije bio - ističe Dubravko.

Također tvrdi da se od astme može umrijeti ako pacijent ne dobije pravodobnu pomoć, a to je u roku od 20-ak minuta.

Napadaj

- Cijeli njegov život živimo s astmom, a kad to živiš, onda nešto i naučiš. Ne nastupa to tako naglo, nego se počnu zatvarati dišni putevi. Naravno, tada je potrebna pomoć, a ovo mu je bio prvi tako jak napadaj - kaže.

Na kraju je poručio da će pričekati rok koji su mu naveli do kojega će dobiti svu dokumentaciju, a onda će, ovisno o tome što će u njima pisati, reagirati, bilo da kaže da je netko pogriješio ili da je tako moralo biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:09