ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Razgovarao sam s premijerima bliskih zemalja, dogovorit ćemo da nam turisti dođu i prije covid potvrda‘

Premijer nije htio otkriti kada ćemo znati koje borbene aviona Hrvatska nabavlja
Andrej Plenković
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Dubrovačko-neretvansku županiju gdje je dao podršku kandidatima HDZ-a uoči drugog kruga lokalnih izbora. Medijima je dao izjavu ispred Gradske kavane.

"Mi smo kao Vlada odlučili jug zemlje povezati s ostatkom. Time rješavamo integritet hrvatskog teritorija. Drago mi je da se za taj cilj zalagao naš župan Nikola Dobroslavić i Branko Bačić te svi naši gradonačelnici i načelnici", rekao je Plenković.

Govorio i o tzv. covid putovnicama.

- One se zovu covid potvrde. Ono što je najvažnije je da ljudi koji se kreću i koji će biti turisti imaju potvrdu da su cijepljeni, da su preboljeli ili da su testirani. One će na snagu stupiti 1. srpnja, rekao je.

- Razgovarao sam s premijerima nama obližnjih zemalja i oni su izrazili spremnost da organiziramo da njihovi turisti mogu doći u Hrvatsku i prije nego što covid potvrde stupe na snagu. Omogućit ćemo to bilateralnim aranžmanima, rekao je i dodao kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji cijepi sve više ugostiteljskih djelatnika te da mu je zbog toga drago.

Komentirao je Božu Petrova koji u drugom krugu izbora konkurencija HDZ-ovom kandidatu za župana.

- Petrov je jedan od onih koji kontinuirano i stalno promiče ideju ukidanja županija i u tome je cijeli apsurd njegove kandidature. Ne znam zašto bi netko dao povjerenje kandidatu koji traži da se to mjesto ukine. Dubrovačko-neretvanskom županijom već dugo upravlja Nikola Dobroslavić i to će nastaviti činiti nakon pobjede na izborima. Posebno mi je drago da ćemo svjedočiti otvaranju Pelješkog mosta koji je Dobroslavić podržao.

Kada možemo očekivati odluku o avionima, pitali su novinari.

- Pričekajmo prvo da završi sjednica Vijeća za obranu, a nakon toga ću vas rado obavijestiti o odluci.

Komentirao je i najava ugostitelja da će podići ustavnu tužbu zbog nejednakog tretmana kod popuštanja epidemioloških mjera.

- Hrvatska je cijelo vrijeme imala umjerene mjere ograničenja. Ako popuštamo mjere, ne smijemo ugroziti pozitivan trend. Podsjetio bih sve nezadovoljne da je Vlada odlučila očuvati radna mjesta. SDP je govorio o 400.000 nezaposlenih, a to se nije dogodilo zahvaljujući našoj Vladi. Očuvali smo radna mjesta i osigurali egzistenciju ljudi, rekao i najavio da će svi kojima je rad ograničen zbog epidemioloških mjera nastaviti dobivati potporu države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:00