TERENCE PIKE

RAZGOVOR S PREDSTAVNIKOM UNHCR-A: Hrvatska jedina u EU azilantima pune dvije godine daje smještaj na teret proračuna

U Hrvatskoj su azil dobile 152 osobe iz Sirije, Afganistana, Somalije i ostalih država u kojima su im život i sloboda bili ugroženi
 Ronald Goršić/CROPIX

U tjednu za nama UNHCR, UN-ova agencija za izbjeglice, u svojem izvještaju o globalnim trendovima objavio je podatak da je broj raseljenih osoba potkraj 2014. dosegnuo rekordnih 60 milijuna u svijetu, od čega 50 posto čine djeca do 18 godina. Terence Pike, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, komentira izvještaj objavljen uoči današnjeg Svjetskog dana izbjeglica, kao i aktualnu situaciju s Mađarskom, suočenom s valom izbjeglica.

Hrvatska dosad, u odnosu na neke druge države, nije bila atraktivna tražiteljima azila: u prvom kvartalu ove godine azil je prvi put zatražilo samo 40 osoba, od kojih 10 iz Sirije. Hoće li se situacija promijeniti ako se Balkanska ruta preusmjeri s mađarsko-srpske granice prema Hrvatskoj?

- Broj tražitelja azila je 2012. i 2013. narastao na oko 1000 zahtjeva godišnje. Ulaskom u EU, broj tražitelja azila radikalno se smanjio pa ih je lani bilo 453. Razlog toga je primjena Dublinske uredbe koja traži da se o zahtjevu za azil odlučuje na teritoriju države u kojoj je osoba prvi put zatražila azil. Na primjer, ako je osoba zatražila azil u RH, uzimaju se otisci prstiju i unose u bazu podataka, gdje se provjerava je li ta osoba već zatražila azil u nekoj državi članici EU. Ako nije, postupak se provodi u RH. Ako je već registrirana u nekoj drugoj članici, tada MUP osobu vraća u tu državu.

Hrvatska nije dio schengenskog režima koji omogućava slobodan prijelaz granica nakon što se jednom prijeđe vanjska granica schengenskog područja. Na putu prema EU, jedina država sa schengenskom granicom u koju je moguće ući i nastaviti put prema drugim državama EU jest Mađarska i zato se većina tražitelja azila odlučuje za “Balkansku rutu”, koja preko Srbije vodi u Mađarsku. Od pomoći je i konfiguracija terena između te dvije države - uglavnom nizine, bez prirodnih prepreka.

Koliko je UNHCR zadovoljan sustavom azila u Hrvatskoj?

- UNHCR procjenjuje da je sustav azila u Hrvatskoj učinkovit i pravičan. Uvjeti smještaja su izuzetno dobri - postoje dva prihvatilišta kapaciteta od 700 ležaja. Treba spomenuti i organizacije civilnog društva koje su svakodnevno u Prihvatilištima i pružaju pravnu pomoć, psiho-socijalnu pomoć, održavaju tečajeve jezika, organiziraju radionice za tražitelje azila i slične aktivnosti - to su Hrvatski Crveni križ, Hrvatski pravni centar, Centar za mirovne studije i Isusovačka služba za izbjeglice. U EU jedino Hrvatska pune dvije godine osigurava smještaj azilantima na teret državnog proračuna. Sve donedavno problem je bio i učenje hrvatskog jezika, povijesti i kulture. Nakon tri godine prekida, ponovno je u Zagrebu ovog tjedna prva grupa azilanata započela s učenjem jezika. U Hrvatskoj su azil dobile 152 osobe iz Sirije, Afganistana, Somalije i ostalih država u kojima su im život i sloboda bili ugroženi. U dosadašnjoj praksi kao osnovni problem u pravovremenom ostvarivanju integracijskih prava azilanata, pokazao se nedostatak koordinacije nadležnih državnih tijela u pružanju pomoći. Nažalost, problemi nastaju upravo u provedbi integracijskih mjera. Upravo će dolazak većeg broja azilanata u sklopu Europskog migracijskog plana pokazati koliko je tako osmišljen model učinkovit.

Pitanje rasizma i ksenofobije postao je sveprisutan problem. Sjetimo se lanjskog slučaja kada je maloljetnik u Hamburgu podmetnuo požar u azilu, pri čemu su poginule tri osobe. Iako nije bila vezana uz azilante, snažno je odjeknula i priča s požarom u Bajakovu i smrtno stradalim Sirijcem.

- Azilanti su ljudi koji bježe od rata i proganjanja kako bi pronašle sigurnost u državama azila. Međutim, u posljednje vrijeme, sve su više izloženi rasizmu i ksenofobiji upravo tamo gdje su došli potražiti spas. Često su prikazani kao izvor problema i prijetnja zajednicama u kojima žive. Međutim, moramo osvjestiti da uspješno integrirani azilanti pridonose razvoju zajednice i društva koje ih je prihvatilo, odnosno da nisu prijetnja. Stoga UNHCR poziva države da učinkovito reagiraju na govor mržnje i kazne počinitelje. Moramo zapamtiti da azilanti nisu problem, pa tako ni njihova stigmatizacija ne može biti rješenje.

Vijest o nedavnom skandalu s kukastim križem na nogometnom terenu obišla je svijet. Jesu li Hrvati sada definitivno obilježeni kao “problematičan” narod?

- Nažalost, kao i u ostalim državama, i u Hrvatskoj postoje pojedinci i skupine koji promiču nesnošljovost i netoleranciju prema strancima i osobama druge boje kože. Kada su u pitanju azilanti, UNHCR, kao ni naši partneri iz civilnog društva, nije zabilježio otvorene ksenofobne napade na azilant premda je bilo izoliranih slučajeva verbalnih uvreda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:16