SEIZMOLOG ZA JUTARNJI

‘Razlika između potresa u Zagrebu, Petrinji i BiH? Hercegovinu je od kataklizme spasio kamen‘

"Zbog vrste naslaga tla u dubini posljedice u Herecegovini su puno blaže nego što je to bilo u Petrinji i na ostatku Banije"

Zgrada općine u Ljubinji

 Bozo Radic/Cropix

- Sinoćnji razorni potres magnitude 6.1 po Richteru, koji je u 23:07 pogodio područje grada Stoca, s epicentrom u općini Berković, u mjestu Strupići, vrlo je sličan onome koji je pogodio Petrinju i Baniju, a razorniji je od onoga koji se dogodio u Zagrebu, otkriva za Jutarnji list seizmolog Tomislav Fiket, dežurni seizmolog Seizmološke službe RH.

Prema njegovim riječima, ovaj potres u BiH i onaj u Petrinji dogodili su se na otprilike 10 kilometara dubine, a glavna razlika je u njegovim posljedicama.

- Zbog vrste naslaga tla u dubini posljedice u Herecegovini su puno blaže nego što je to bilo u Petrinji i na ostatku Banije. Na području Petrinje u dubini je tlo sastavljeno od aluvijanih naslaga, odnosno rastresitog tla što dovodi do efekta pojačanja potresa. U Hercegovini je tlo po dubini slojevita stijena zbog čega su posljedice na površini ipak manje, ističe Fiket.

Zapravo je kamen spasio Hercegovinu od težih posljedica.

U odnosu pak na potres u Zagrebu, ovaj potres je puno razorniji, ali su posljedice zbog manje naseljenosti puno manje, pojašnjava Fiket.

Prema njegovim riječima, nakon "glavnog" potresa tlo se se na tom području konstantno trese.

- Do sada smo zabilježili oko 40 naknadnih potresa, ali oni su puno manje snage od onoga što smo očekivali, kaže Fiket.

Prema njegovim riječima, tlo bi se jedno duže vrijeme trebalo nastaviti tresti, ali očekuje da će to trajati ipak kraće nego što je to bilo na području Petrinje. Fiket ističe kako ovaj najnoviji potres spada u kategoriju razornih potresa, ali ga ne bi svrstao među jače razorne potrese.

Prema službenim informacijama, u potresu je u Stocu poginula jedna djevojka dok su na području Čapljine četiri osobe lakše ozlijeđene. Pričinjena je materijalna šteta na više stambenih objekata te je došlo do odrona na cestovnim pravcima Stolac-Mostar, Stolac-Neum, Stolac-Ljubinje i Stolac-Berkovići.

Dijelovi Mostara i Čapljine ostali su bez električne energije, a kako piše Bljesak.info, u oba navedena grada nastala je materijalna šteta na više stambenih objekata. Više je crjepova i dimnjaka palo na ulice, a zabilježene su i štete na automobilima.

Potres se osjetio i diljem Dalmacije: u Sinju, Splitu, Dubrovniku, Zadru, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci i Puli, kao i u susjednim zemljama - Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji i Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 00:32