PODJELA DUŽNOSTI

RAZLOG ZA NOVI SUKOB Kolinda želi zastupati zemlju na summitima EU, Vlada protiv: 'To neće proći!'

Novoizabrana predsjednica traži da ona predstavlja Hrvatsku na sastancima EU
 CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović još nije preuzela funkciju predsjednice Republike Hrvatske, službeni rezultati još nisu objavljeni i ona formalno, kako je sama rekla, tek u ponedjeljak prestaje biti službenica NATO-a, a već je nekoliko tema koje imaju potencijal izazvati sukobe između nje i predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Ne radi se samo o mišljenju nekih iz SDP-a da K. Grabar Kitarović nije izabrana u skladu s Ustavom, ni o tome je li joj Milanović čestitao ili nije, već i o najavi krugova bliskih novoj predsjednici da će ona tražiti da sudjeluje i na nekim summitima Europske unije.

Završavajući tehničku proceduru formalnog odlaska iz NATO-a, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da će na neki način i dalje biti dio te organizacije jer će sudjelovati na summitima. Ali, iz njezinih bliskih krugova čuje se kako će tražiti i sudjelovanje na sastancima Europskog vijeća, gdje je do sada Hrvatsku predstavljao isključivo predsjednik Vlade.

Problem i s NATO-om

Njezino sudjelovanje na summitima NATO-a nije neki problem. I do sada su hrvatski predsjednici uglavnom sudjelovali na summitima NATO-a, a NATO se ionako na razini šefova država ne planira sastati prije hrvatskih izbora, osim ako ne bude potrebe za neki izvanredni summit. No, Vlada Zorana Milanovića vjerojatno nipošto neće pristati da K. Grabar Kitarović sudjeluje na summitima Europske unije.

‘To je naš posao’

Prema izvorima iz Vlade, u Banskim dvorima ne daju preveliko značenje idejama da K. Grabar Kitarović traži da uime Republike Hrvatske sudjeluje na summitu Europske unije jer naprosto smatraju da za to ne postoji nikakva mogućnost. Njihov je stav da Vlada predstavlja Hrvatsku u Europskom vijeću, uime države preuzima obveze i odgovara Saboru. Vlada priprema stajališta za sastanke EU, od najviše razine šefova država ili vlada, za ministarske sastanke, do sastanaka stalnih predstavnika ili radnih skupina u Vijeću. Stoga reba vidjeti s kojim će argumentima Kolinda Grabar Kitarović doći bude li inzistirala da sudjeluje na sastancima Vijeća. Do izbora u Hrvatskoj bit će, pak, najmanje četiri summita EU.

EU: Nama je svejedno, vaši lideri se moraju dogovoriti

Hrvatsku je do sada, kao i većinu drugih država članica na Europskom vijeću uvijek predstavljao premijeri. Ivo Josipović samo je sudjelovao na ceremoniji potpisivanja Pristupnog ugovora, i to zajedno s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor. U EU nam poručuju da se njih ne tiče tko će uime neke članice sudjelovati na sastancima Vijeća jer je to stvar same te države. Ipak, bilo je i neugodnih situacija s nekim novim državama članicama čiji su predsjednici odlučili doći na summit.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:34