NOVA REFORMA

RAZMIŠLJATE O NOVOM AUTOMOBILU? MOŽDA BI TREBALI MALO PRIČEKATI Uskoro bi kupnja novih osobnih vozila u Hrvatskoj mogla biti znatno povoljnija...

 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

Nakon višemjesečnih nagađanja, ministar financija Zdravko Marić u sklopu porezne reforme prvi je put otvoreno spomenuo vraćanje mogućnosti povrata pretporeza prilikom kupnje vozila na pravnu osobu, kao i troškova vezanih uz održavanje i posjedovanje tog vozila (gorivo, osiguranje, dijelovi, servisiranje...). Ako se s time, naravno, složi i Europska komisija.

Podsjetimo, ta je mogućnost ukinuta 1. ožujka 2012., a sada bi, ako EU amenuje sustav porezne reforme (rok za predaju na analizu u Bruxelles je 15. prosinca), ta opcija za pravne osobe ponovno mogla oživjeti. Hoće li to biti početkom 2017., kada bi porezna reforma trebala stupiti na snagu, ili tek od 1. 1. 2018., kako je dao naslutiti ministar Marić, zasad je neizvjesno, ali u svakom slučaju njegov prijedlog ide u smjeru ponovnog olakšavanja kupnje pravnim osobama, odnosno tvrtkama, obrtima...

Uvjeti bi, doduše, bili nešto drukčiji. Predloženi iznos pretporeza je 50 posto umjesto nekadašnjih 70 posto, a granica ukupnog iznosa odbitka pretporeza povisila bi se s prijašnjih 400.000 kuna na 750.000 kuna. Nije, međutim, poznato je li se na ministrovu stolu našla još jedna stavka koja otežava oživljavanje tržišta novih auta, a to je posebni porez na motorna vozila kojim se propisuju iznosi trošarina.

Na to već godinama upozorava Udruga uvoznika osobnih i lakih gospodarskih vozila, aktivna u sklopu HGK. Stav je Udruge i HGK da je i sustav trošarina potrebno izmijeniti i prilagoditi i tek bi tada najavljene porezne olakšice pri kupnji mogle imati zamjetniji učinak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:41