OTAC JEDNOG NAVIJAČA

‘Razočaran sam, očito sam mu previše vjerovao. Samo da ih vrate u Hrvatsku pa neka rade što treba‘

Otac jednog navijača uhićenog u Grčkoj kaže kako je najveći problem što oni tamo nemaju nikakav kontakt

Policija privodi navijače

 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon huliganskog obračuna u Ateni policija je privela ukupno 98 hrvatskih državljana, a reporterka Nikolina Cetinić za Dnevnik Nove TV ekskluzivno je razgovarala s ocem jednog od uhićenih navijača:

"Navečer sam gledao portale, a onda sam mu poslao poruku - jesi ti tamo, je li neka frka? Uspio mi je napisati, sve je pet, nisam tamo. Nakon toga je mobitel bio ugašen i do danas nema signala", rekao je otac uhićenog pa dodao:

"Znao sam da je opasno tamo, ali mislio sam da imaju malo više pameti u glavi, da će izbjeći takve situacije".

Uhićeni navijač je rekao da je u redu, da imaju sve što im treba:

"Problem je što nemaju nikakav kontakt od naše strane, neki službeni. Ti klinci, ta ekipa, sumnjam da znaju koja su njihova prava. Moliš Boga da nazove, da mu kažeš da traže konzularnu zaštitu, da bi naši stupili u kontakt s njima".

"Neka ih oni zovu huliganima i ne znam što, ali hrvatski su građani. Pa neka ih tu dovuku, neka onda što već treba, ali najviše me frka njihovog statusa tamo. Kažem, sve su zaslužili, jer ne može on pričati o nikakvim pustolovinama i zabavi s dečkima, to je bilo van pameti", rekao je.

Kao roditelj ima samo jednu želju:

"Kao roditelju mi je muka. Zbog onog sistema, daleko je, nemoćan si i ne možeš ništa. Kažem, samo da se nekako dočepaju, da se netko pobrine da dođu u Hrvatsku pa neka ih procesuiraju".

"Nije mi svejedno, normalno, a što reći? Glupo, nitko to nije očekivao, razočaran sam. Očito sam mu previše vjerovao. Ovo mu je dobra škola, samo da se završi kako treba. U principu nisu ni oni očekivali da će tako biti. Ne opravdavam naravno ništa, daleko od toga. Mislim nama je bitno da se vrati, naravno pa neka ih tu što treba već", dodao je.

Otac uhićenog navijača je tražio odvjetnike u Grčkoj, ali bez uspjeha:

"Tražio sam neke odvjetnike, grčke, tamo ih samo Grk može braniti, ali dvojica, trojica su me odbila jer su kao na nekom godišnjem ili se ne žele petljati u to. U međuvremenu, nekako pokušavam doći do drugih roditelja, pa sam načuo da se pokrene inicijativa da roditelji sami, pošto nitko drugi vjerojatno neće ništa poduzeti, organiziraju nekakvu zajedničku obranu. Cijelu sam noć razmišljao što je, kako dolaze vijesti, sve gore i gore, onda ti je jasno. Strah me zbog njega, naravno", zaključio je otac za Dnevnik Nove TV.

Među uhićenima ima ozlijeđenih

Među hrvatskim navijačima, koji su pritvoreni u Grčkoj nakon nasilja uoči utakmice Dinamo-AEK, ima ozlijeđenih, ali nitko nije u životnoj opasnosti, izjavio je u četvrtak hrvatski veleposlanik u Ateni.

Navijač AEK-a je poginuo i još osam osoba je ozlijeđeno u žestokim sukobima grčkih i hrvatskih navijača u Ateni u noći s ponedjeljka na utorak. Policija je uhitila 98 navijača Dinama koje su u petak počeli saslušavati grčki istražitelji.

Nakon što ih je posjetio u pritvoru, veleposlanik Aleksandar Sunko izjavio je da svi navijači tvrde da su nevini te imaju ozbiljne primjedbe na trajanje postupka i uvjete zadržavanja u pritvoru.

"Među pritvorenicima ima ozlijeđenih, neki su dobili liječničku skrb, neki su je dobili sa zakašnjanjem, neki još čekaju da im se administriraju odgovarajući lijekovi. Ozlijede nisu opasne po život", rekao je Sunko novinarima u Ateni.

Dodao je da u skupinama izlaze pred istražnog suca koji će odlučiti o tome hoće li se goniti prekršajno ili kazneno ili će biti pušteni na slobodu.

"Kakav će biti rezultat suđenja ne možemo prejudicirati. Logično možemo pretpostaviti da će biti prekršajnih prijava", rekao je Sunko. "Grčka je zemlja Europske unije kao i Hrvatska. Očekujemo da se temeljni pravni principi poštuju, a osnovni je da je svatko nedužan dok se ne dokaže suprotno", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:13