VELIKI INTERVJU

‘Razočarana sam! Glasala sam za Milanovića uz sve zadrške koje sam imala. On treba odstupiti‘

‘Njegovi napadi na žene doista su odmaknuli priču od onoga što se zove boys club. Pa on ima zazor od žena‘
Rada Borić
 Damjan Tadić/Cropix, Vojko Bašić/Cropix

- Predsjednik Milanović trebao bi odstupiti - odrješita je Rada Borić. Odrješitost odmah zamjenjuje malodušnost.

- Takav utopistički film sigurno nećemo gledati - kaže ispod glasa.

- I za manje bi stvari trebalo odstupiti.

Saborska zastupnica i istaknuta feministica kaže da u ovoj zemlji najviše nedostaje pristojnosti. Istovremeno, ljuta je i žalosna, korupcije je naodmet. Slovenska 9 oličenje je takvog stanja, smatra. Rada Borić tek je ušla u profesionalnu politiku, ali na sceni je, čini se, oduvijek.

Otkad znamo za feminizam, znamo i za vatreno-crvenokosu Radu. Ženu neustrašivu, bez dlake na jeziku, oštru, razboritu. S prijateljicama Eve Ensler i Jane Fonda godinama je bliska, i oko najdelikatnijih tema. Prošla je puno, živjela je i radila u Finskoj i SAD-u, a 1991. godine vratila se u Hrvatsku. Kad su drugi odlazili. Neki jer su morali, drugi jer su bježali. Još je onda Rada Borić pokazala najbolje tko je. Problemu ide ususret, od njega ne bježi. Rješava ga.

Slučaj Slovenska 9 jedan je od onih pred kojim se osjeća gotovo nemoćno. Čini joj se nerješiv. Ne zna kako bi u našim uvjetima takvo što moglo biti pravično okončano. Da krivci fasuju, a narod odahne. Jer su ih se riješili.

- Taj film u Hrvatskoj, čini se, još nećemo gledati - ponavlja Rada.

'Predsjednik bi trebao ponuditi ostavku'

- Da živimo u zaista uljuđenoj zemlji ovakve se stvari kao prvo ne bi uopće dogodile. A da se i dogode, ne bi netko tek stavio mandat na raspolaganje, nego bi ostavka ‘gostiju kluba’ bila neopoziva. Netko je očito koristio svoj položaj. Tijekom lockdowna, dok su drugi bili doma, a ugostitelji nisu točili piće u kafićima, u Slovenskoj 9 imamo ilegalnu točionicu.

U svakoj uljuđenoj zemlji bi se dogodile ostavke, što smo vidjeli da se i događalo u nekim europskim zemljama kada su oni koji obnašaju vlast kršili protuepidemijske mjere. Imamo dugu tradiciju da se kod nas ne preuzima odgovornost, i neće se to možda skoro ni dogoditi.

image
Damjan Tadic/Cropix

Da, predsjednik bi trebao ponuditi ostavku ili se bar racionalno ograditi, a ministre bi trebao smijeniti premijer. U nekim bi pristojnim zemljama i sam premijer, kad bi vidio koliko je njegovih ministara zgriješilo, rekao: ‘Svi dajemo ostavke’.

Žestoka je. Pa još žešće nastavlja.

- Jezik kojim Milanović govori trebat će kazniti birači. No, znamo da naši birači ne kažnjavaju ni korupciju ni političku trgovinu, već se izbori čak dobivaju s onima koji su morali otići, a nisu sami odstupili pa su ih stranke nagradile ponovnim kandidiranjem.

Svatko tko se neprimjereno ponaša, sudjeluje u sumnjivim ili koruptivnim radnjama, a obnaša javnu funkciju ne bi više smio obnašati takve funkcije. Bojim se da živimo u vremenima u kojima više nitko ni zbog čega ne odstupa, iako se radi o očitoj političkoj odgovornosti, jer pravosudnu nemamo vremena čekati.

Predsjednik svojom funkcijom ne smije činiti ovakvu štetu, kakvu čini. Priča da se on povuče bila bi priča neke nove Hrvatske. Ali ne samo on, nego i kontaminirani ministri i premijer koji ih nije odmah smijenio - govori nam aktivistica za ženska prava. Iako se naizgled svade, ne vidi razliku između prvog dvojca u Hrvata. Za nju se oni ponašaju kao živahni dječarci. ­net

- Predsjednik i premijer se igraju bahatog i bahatijeg. Plenković je nepotrebno bahat. Način na koji se obraća zastupnicima jednak je načinu na koji im se obraća Bandić. Govori s visoka, ironizira, vrijeđa... Bandić ženama govori da grakću, ne odgovara im ni na jedno pitanje. Očekivali smo da će odgovorni političari ipak promijeniti diskurs. Nažalost, nisu. Kao da uče od gorih, ne od boljih. Milanović je sada preuzeo pozornicu od Plenkovića. Opasna je vrlo ta igra dječaka, jednako kao što je opasan i klub u Slovenskoj. Boys club. Netransparentno mjesto u kojemu samo možemo nagađati, što se događalo - ljuta je.

'Glasala sam za njega i razočarala se'

Predsjednik Milanović i osobno ju je razočarao. Priznaje, “iako se to ne govori”, da je on bio i njezin izbor.

- Glasala sam za njega, uz sve zadrške koje sam imala. Ono što sada radi sigurno ne možemo, najblaže rečeno, nazvati pristojnom komunikacijom. Rekla bih da se u traženju svog prostora u javnosti malo zaigrao. Bio je moj izbor i stvarno nisam očekivala da će ovakva progresija neprimjerenog javnog govora ući u naš politički prostor. Doista sam razočarana. Svi imamo neku ideju kako bi trebali izgledati ljudi koji vode ovu zemlju.

Ovako, kako se ponaša, on miče fokus s onoga što je u toj priči važno. Je li maknuo fokus zato što ga ima razloga micati ili zato što se ne može suzdržati nekontrolirano govoriti? Budući da se brani, čini se da otvara prostor za dodatne sumnje da nešto tu ima njemu na štetu - zanima Radu Borić isto što zanima i cijelu Hrvatsku. Zahvaljujući njegovim ispadima mi ne govorimo što se stvarno dogodilo, čemu je služio boys club.

Njegovi napadi na žene doista su odmaknuli pozornost od onoga što se doista zove boys club. Jer, zanimljivo je da su se u tom klubu sastajali isključivo muškarci koji imaju moć. Dječaci koji su imali neke svoje interese i razgovore. A svi znamo da se razgovori više ne odigravaju na mjestima na kojima bi trebali, nego oko ‘kartaškog stola’. Prije smo svjedočili da se dogovara uz janjetinu, a po novome uz ribu. Žene su u tom klubu bile bez glasa, kao u nijemom filmu - priča nam Rada Borić odmjereno, birajući riječi.

U gostionici blizu Sabora jede kolače s mrkvom i orasima. Bijela krema od ananasa joj je zanimljiva. Pogledat će recept.

Ne udaljava se previše od Markovog trga, svoje radno mjesto shvaća ozbiljno. Štreberski. Neće ju uloviti nespremnu na bilo kojoj temi. Priprema se, pita, razgovara, dogovara.

image
Damjan Tadic/Cropix

Kad se Rada Borić kandidirala na izborima u sedmoj izbornoj jedinici, prijateljica Jane Fonda u predizbornoj kampanji poslala je video podrške njoj i njezinoj koaliciji Možemo!. Jane Fonda i Rada Borić dobre su prijateljice. S Eve Ensler često otputuju na neku od svjetskih destinacija. Puno Rada putuje. Ponekad s curama, češće sa životnim partnerom. Od supruga Želimira davno se razvela, a partner Nenad u njezinom je životu cijelo desetljeće. Jel’ ga strah feminizma, pitamo.

- I on se smatra feministom. To je sva filozofija feminizma. Jednakopravnost - jasna je. U Saboru je redovito, i kad nije među 40 zastupnika u velikoj sabornici, koliko ih maksimalno smije biti zbog epidemioloških mjera.

- Stalno smo tu. Poštujemo svoje radno mjesto - nije joj jasno da je Sabornica i prije epidemioloških mjera često zjapila prazna. Slučaj Slovenska uspoređuje s filmom “Klub milijardera”.

- Dečki smišljaju plan kako se brzo obogatiti putem ‘piramide sreće’. Plan završava loše po sve kad ubiju investitora i prevaranta Rona Levina. U našem je slučaju to Dragan Kovačević. Zamijenimo li podrijetlo ‘mladića iz dobrostojećih obitelji’ sa stranačkom obitelj, koja je svojim ‘lancem sreće’ desetljećima gradila ‘piramidu sreće’ ne bi li usrećila i proširenu (koalicijsku) obitelj, ali ponajprije patrijarhalnu, “zavičajnu” - eto nas u klubu u Slovenskoj 9 - usporedila je Rada Borić dva kluba u kolumni u Autografu, a “svaka sličnost nije slučajna”.

'Ne izgleda neuhranjeno'

Iz njezina su Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka uputili zastupničko pitanje za sve ministre koji se spominju da su bili u tzv. boys clubu. Desetak je pitanja. Kad su bili? Jesu li bili ondje za lockdowna? Jesu li razgovarali o čemu nisu smjeli razgovarati?...

- Neki od njih mogli su biti s rukama u pekmezu, doslovno prisustvovati brojenju novca - ježi se. Rada Borić žena je sa stilom. Urbanog štiha. Onakva s kakvom, reći će sama, predsjednik, čini se, ima problem. Takva je vani. Doma voli kuhati, peglanje joj je omiljeno opuštanje, a kuhanje strast. Rado bi nas, kaže, ugostila u domu i skuhala nam nešto fino, “ali stan mi je kao da je u njega pala bomba”.

- Za vikend smo bili sam na selu Jagnjedovec kod Koprivnice, kuhali smo ajvar. I poslije toga svaki dan u Saboru. Doma sam samo spavala - opravdava se. Drugi put, obećava, fino će nas nahraniti.

Radu Borić svakojako su nazivali. Nije lako biti feministica u još uvijek sirovo tradicionalnoj kulturi. Ali, nikad joj nitko nije rekao da je narikača.

- U tom je trenutku, ma što predsjednik rekao, to zaista bio seksizam. Muškarcu to ne bi mogao reći. Jedna je to od rijetkih hrvatskih riječi bez muškog roda. Znamo što su narikače, one imaju svoju društvenu ulogu. Sama po sebi ta riječ ne bi bila uvreda, ali uz pridjev ‘samodopadne’ jest uvreda - nikako ne shvaća predsjednikov verbalni rafal i pita se:

- Je li kritika predsjednika Republike zabranjena? Tko god je izrekao kritiku zauzvrat je dobio neku od etiketa. Posebno zabrinjava napad na instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, udruge civilnog društva, GONG, B.a.B.e..., umjesto da potiče vrijednosti zbog kojih smo ga izabrali. Vjeruje da ni predsjednikovoj supruzi, doktorici Sanji Musa Milanović, nije lako ovih dana.pre

- Milanović je rekao da je u Slovensku išao jesti ‘ostatke hrane’. Koliko vidimo, predsjednik ne izgleda baš neuhranjeno. Indirektno je ona meta - shvaća Rada Borić nezahvalnu poziciju uspješne liječnice.

Misli da Milanović ima zazor od žena

Da nismo pristojna zemlja i ne kažnjavamo nasilnike prema ženama Radi pokazuju i slučajevi Alojza Tomaševića, koji je nakon otkrića da je tukao ženu izbačen iz HDZ-a, ali ne i smijenjen s mjesta župana.

- Ne zna se ni što je s Damirom Škarom, koji je seksualno uznemiravao više njih i silovao jednu zaposlenicu AMK-a Siget. U kojoj je fazi postupak protiv Bernarda Jakelića, po svjedočenjima mnogih, seksualnog predatora iz HUP-a? Tako to često završava. Izađe iz fokusa javnosti i nikome ništa. Isto kao i s korupcijom. U 30 godina očitih koruptivnih afera imamo tek nekoliko pravosudno okončanih, a neke odlaze u zastaru. Koju poruku šaljemo? U jednoj bi Italiji već sada na Kovačevićevoj imovini bila plomba. Bojim se da nas čeka dugotrajna borba da ova zemlja prodiše od korupcije - govori.

Iz Sabora prema Kamenitim vratima spušta se Dalija Orešković, kolegica Rade Borić.

- Baš sam razgovarala s Dalijom. Čudi se odakle predsjedniku informacije o njoj. Ili koristi informacije od SOA-e, smatra, ili od njezina bivšeg supruga. Trećega nema, jer mu ona te stvari nije rekla - prepričava nam.

Nakon toliko priče o Zoranu Milanoviću, njegovom seksizmu, uvredama i “šizofrenom” ponašanju, Rada Borić zaključuje: - Nisam nikada privatno popila kavu sa Milanovićem, ali mislim da on ima zazor od žena. Nisam terapeutkinja, ne znam što tu ne štima. Je li to samo nusprodukt patrijarhata ili ima neki drugi problem sa ženama. Sjetimo se Željke Antunović, Aleksandre Kolarić...

On kao da se ne može nositi s uspjehom žena. Napadajući ovako druge žene, obezvrjeđuje i svoju. Odlazi natrag u Sabor, gdje ju čeka sastanak na temu Zakona o pobačaju. Još jedna bitka koju valja izboriti. Pobačaj će, sigurna je, ostati legalan, ali treba Zakonom jasno regulirati priziv savjesti, a zahvat učiniti besplatnim i dostupnim - kaže i žuri se. Ne voli da ju čekaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:12