DIO DISTRIBUTERA

‘Razočarani smo reakcijom države, počet ćemo zatvarati benzinske! Pa znate li koliko gubimo po litri?‘

Šef Udruge malih trgovaca naftnim derivatima razočaran je uredbom Vlade po kojoj se cijene goriva zadržavaju na dosadašnjoj razini

Benzinska postaja, ilustracija

 /Darko Tomas/cropix

Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji, poručili su iz Udruge malih distributera goriva nakon Vladine odluke o produljenju uredbe o ‘cementiranju‘ cijena goriva za još 14 dana.

- Ovakva Uredba Vlade podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva. To je neprihvatljivo i neodrživo za male distributere goriva - ističu u Udruzi malih distributera goriva na čijem je čelu pazinski poduzetnik Armando Miljavac. On je, podsjetimo, zajedno s ostalim čelnicima Udruge održao sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem tijekom prošlog tjedna u pokušaju da Vlada odmrzne cijene goriva, no, sudeći prema odluci Banskih dvora, malim distributerima želje nisu uslišene.

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici očekivani ovotjedni rast cijena goriva preduhitrila produljenjem uredbe o maksimalnim cijenama eurosupera, eurodizela i plavog dizela na idućih 14 dana pa najavljenog poskupljenja goriva neće biti. Prema Vladinoj uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata od 20. lipnja ove godine, kojoj je danas produljeno trajanje za još 14 dana, cijena benzina ne smije biti veća od 13,50 kuna, dizela od 13,08, a ‘plavog dizela‘ od 9,45 kuna. Vlada u današnjem priopćenju o daljnjem ograničavanju cijena goriva ističe kako se i odluka od 20. lipnja o smanjenju trošarina na naftne derivate produljuje na još 14 dana te da je ta odluka, kako se navodi, u interesu ‘zaštite malih distributera goriva‘.

Mali distributeri, s druge strane, danas ističu da je njihov ukupni gubitak između 7. lipnja i 20. lipnja dosegao 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka, dodaju, za razdoblje od 21. lipnja do 5. srpnja iznosi 16,5 milijuna kuna. Navode kako govore u ime 50 tvrtki koje se bave maloprodajnom naftnih derivata, odnosno imaju benzinske crpke.

Do sada su, naveo je Miljavac, mali trgovci imali gubitak od jedne kune po prodanoj litri goriva, a sada će taj gubitak biti nešto iznad 60 lipa.

- Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna - upozorava udruga na čijem je čelu Armando Miljavac.

Da mali distributeri gube na prihodima zbog spomenutih mjera Vlade priznao je danas i ministar Filipović, rekavši kako ‘u protekla dva tjedna mali distributeri nisu zaradili onoliko koliko su mogli zaraditi‘. On je upozorio kako je odluka o zamrzavanju privremenog karaktera, najavivši kako u sljedeća dva tjedna Ina, od koje mali distributeri uglavnom kupuju benzin i dizel, neće povećavati veleprodajne cijene.

- U okviru udruge malih distributera 40 je poslovnih subjekata. Uspješno su poslovali u prošloj godini. Svi teret ove krize moraju preuzeti na svoja ramena i nadam se da ćemo prebroditi ono što je ispred nas - komentirao je Filipović.

Na pitanje dokle će Vlada zamrzavati cijene goriva, resorni ministar ponovio je čestu tvrdnju da je ‘teško reći što će biti za dva tjedna, da Vlada prati situaciju i reagira prema potrebi‘. Otkrio je kako su vaučeri za kupnju goriva kao opcija namijenjena onima slabijeg imovinskog statusa, i dalje u razmatranju za jesen.

Automatsko produljenje spomenute Vladine uredbe od 20. lipnja znači da se ona i dalje ne odnosi na benzinske crpke na domaćim autocestama. Ministar Filipović najavio je da će od utorka cijene benzina na autoputu biti 13,83 kuna, a dizela 14,28 kuna.

Mali trgovci danas su upozorili na moguće nestašice goriva zbog Vladinih mjera ograničavanja cijena. U javnosti se mogu čuti informacije da dizela već nedostaje na nekim crpkama u Varaždinskoj županiji, kao i u Slavoniji te Istri.

‘Sigurno idemo u zatvaranje benzinskih‘

Nastavno na današnju Odluku Vlade RH prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva, priopćila je Udruga malih distributera goriva.

Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva.

Podsjećamo kako je, za razdoblje od 07.06.2022. do 20.06.2022. godine, ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-tak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21.06.2022. do 05.07.2022. godine iznosi 16,5 milijuna kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna.

Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.

Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone.

Ponovno apeliramo na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:30