SASTANAK VRHA SDP-A

RAZOTKRIVAJUĆA SJEDNICA ISTINE Koga će SDP proglasiti krivcem za Josipovićev poraz?

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Predsjedništvo SDP-a trebalo bi u srijedu u poslijepodnevnim satima donijeti službeno stajalište o uzrocima poraza Ive Josipovića na predsjedničkim izborima, ali i započeti pripreme za kampanju za parlamentarne izbore koji će se održati krajem godine.

Iako u pozivu na sjednicu koja je stigla članovima SDP-va gremija nije najavljena tema sastanka, nekoliko sugovornika potvrdilo nam je kako će se razgovarati o izborima na kojima je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović.

Izazovna srijeda

- To je trenutno najvažnija politička tema u koju smo proteklih mjeseci uložili veliku energiju, ali i popriličan novac. Vrijeme je da ozbiljno analiziramo razloge Josipovićeva poraza i pokušamo se dogovoriti što ćemo raditi idućih pola godine - pojasnio je član Predsjedništva SDP-a.

Srijeda će biti prilično izazovan dan za Zorana Milanovića jer se ujutro na aktualnom satu u Saboru očekuju napadi HDZ-ovih zastupnika, a poslijepodne slijedi rasprava s vrhom Socijaldemokratske partije u kojem prevladava defetističko raspoloženje. Umjesto očekivanog Josipovićevog trijumfa, stigao je poraz koji otvara pitanje imaju li SDP i njihovi koalicijski partneri uopće šansu za pobjedu na izborima.

- Izgledi su nam minimalni. Ali neću napamet nagađati prije nego čujem koje rješenje nudi Milanović - kazao je izvor Jutarnjeg uz dodatnu opasku kako “prema trenutnoj situaciji ne očekuje neki veći napad članova Predsjedništva na Milanovića”.

Povratak Josipovića

Ionako među onima koji nisu bliski sa šefom stranke vlada uvjerenje kako je Milanović odgovornost za poraz prebacio na Josipovića uz pomoć svojeg saveznika Željka Jovanovića koji je nedavno izjavio da je glavni krivac za poraz Josipovića “dio njegova izbornog stožera koji je kreirao pogrešne političke poruke i pogrešno usmjeravao kampanju”. Uostalom, slične teze stižu i iz redova Milanovićevih protivnika, jer ni njima ne odgovara opcija Josipovićeva povratka, a u budućnosti i preuzimanja SDP-a.

- Josipović je ionako ušao u SDP kako bi postao stranački kandidat za predsjednika RH, a ne zato što ga zanima stranka - rekao je član spomenute neformalne frakcije.

Bernardić i Komadina

Ako će u srijedu doći do sukoba, onda su veći izgledi da to bude zato što Zlatko Komadina i Davor Bernardić vjeruju kako ih Milanovićeva ekipa pokušava posredno optužiti za gubitak izbora. Ministar Arsen Bauk izjavio je kako su zakazali Zagreb (za koji je nadležan Bernardić) i Rijeka (zadužen Komadina), dakle, sredine koje vode oponenti Zorana Milanovića. Činjenica jest da je Josipović u komparaciji sa 2009. u Rijeci dobio 11.349 glasova manje, a u Zagrebu ogromnih 51.506 glasova manje. Međutim, ipak je pobijedio u oba ova grada, dok je uvjerljivo izgubio u Splitu i gotovo cijeloj Dalmaciji te Slavoniji, podsjećaju protivnici šefa stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:46