RATNO PROFITERSTVO

RAZOTKRIVEN NOVI SKANDAL Umirovljeni general Krešić dao službeniku lažni status invalida

Zbog hernije diska Bogović je stekao i sva prava koja idu uz spomenuti status HRVI-a
Zagreb, 040913.Na zagrebackom groblju Mirogoj zapoceo je pogreb Zvonku Busicu - Taiku, bivsem hrvatskom emigrantu osudjenom za otmicu americkog aviona, koji si je oduzeo zivot u Rovanjskoj kod Zadra.Na fotografiji: Marinko Kresic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti vezane uz ratno profiterstvo, zagrebački istražitelji obavili su jučer razgovore s umirovljenim generalom Marinkom Krešićem te s voditeljem Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata Ministarstva branitelja Tomom Bogovićem.

Neslužbeno smo uspjeli doznati da se ispitivanja odnose na Bogovićevo dobivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Naime, Bogović je stekao status HRVI-a s 20 posto tjelesnog oštećenja na temelju potvrde kojom je njegov zapovjednik posvjedočio da je spomenuti stožerni brigadir HV-a kao djelatnik personalne uprave MORH-a 7. kolovoza 1995., zadnjeg dana Oluje, u Glini zadobio ozljede kralježnice. Zbog te ozljede, hernija intervertebralnog diska lakšeg stupnja, Bogović je stekao i sva prava koja idu uz spomenuti status HRVI-a.

Potvrdu o ozljedi navodno mu je izdao upravo general Krešić. Nakon što su provedene određene provjere ispostavilo se da Bogović spomenutog dana uopće nije bio na terenu već u svom uredu, odnosno da ni na koji način nije imao veze s borbenim djelovanjem. Stoga istražitelji sumnjaju da je general Krešić pomogao Bogoviću u stjecanju statusa i materijalne koristi koje mu nisu pripadale. Takvu zlouporabu tretiraju kao ratno profiterstvo.

No, tek će se vidjeti tko će i za koje kazneno djelo biti procesuiran. Iako su se jučer pojavile špekulacije da su i Krešić i Bogović uhićeni, u tužiteljstvu su takvu informaciju demantirali. Tomo Bogović je bio na više funkcija u MORH-u te u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, odnosno u Ministarstvu branitelja. Bio je i pomoćnik ministrice branitelja za pravne poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:45