TRULEŽ NA FAKULTETU

Razotkriven plagijat na FPZ-u: Savjetnik MVEP-a htio ići na doktorat s prepisanim radom

Rad je prepisao iz teksta profesora Dejana Jovića, a publicirao ga je profesor Radovan Vukadinović

Kako je Jure Vujić, zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uhvaćen u plagiranju rada profesora Dejana Jovića ili kako Radovan Vukadinović i supruga Lidija autoplagiraju svoje stare znanstvene radove tvrdeći da su novi?

Dio prijevara koje se odnose na plagijate, sukob interesa, monopol, nepotizam i klijentelizam u dijelu znanstvene zajednice detaljno je razotkrila Mirjana Kasapović, profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti , u tekstu “Anatomija jednog plagijata i mreže u koju se plagijator upleo”, objavljenog na web stranicama Fakulteta i Političkim analizama, znanstvenom tromjesečniku Fakulteta političkih znanosti.

Stručno povjerenstvo

Kasapović, koja je s Grdešićem ujedno glavna urednica Političkih analiza, u tekstu detaljno i s nizom argumenata analizira slučajeve plagiranja, međusobne odnose autora i njihovu povezanost.

Opširni dossier ističe slučaj Jure Vujića koji se predstavlja kao geopolitolog, politolog, pravnik, filozof, publicist, književnik i pročelnik Odjela za politologiju Matice Hrvatske. Inače je zaposlen u MVEP-u kao savjetnik. Vujić je, piše Kasapović, poslao zahtjev Fakultetu političkih znanosti da mu se omogući prijava doktorske disertacije bez završenog doktorskog studija - na što pravo imaju “osobe koje su ostvarile znanstvena dostignuća koja svojim značenjem odgovaraju uvjetima za izbor u znanstvena zvanja”.

Sukladno tome, Vujić je prijavio 12 znanstvenih članaka na hrvatskom i francuskom jeziku, a na prvo mjesto stavio je rad pod naslovom “Turski neo-otomanizam kao postmoderni islamski model”. Fakultetsko vijeće još je ranije odabralo Stručno povjerenstvo čiji je zadatak bio utvrditi ispunjava li Vujić uvjete da prijavi disertaciju bez završenog doktorskog studija. I tu mu se dogodio “peh”. Naime, jedan od članova Povjerenstva bio je Dejan Jović, glavni analitičar i posebni koordinator u Uredu predsjednika, iz čijeg je rada “Nova turska politika i pitanje Bosne i Hercegovine” Vujić prepisao pune tri stranice.

Moralno nedopustivo

I dok je Jovićev tekst bio objavljen u tromjesečniku Političke analize, broj 1, , u veljači 2010., tekst plagijatora Jure Vujića objavljen je 2011. u časopisu Međunarodne studije, čiji je glavni urednik Radovan Vukadinović. Fakultet je potom, zbog utvrđenog plagijata, odbio zahtjev Jure Vujića za disertaciju, a Dejan Jović poslao je pismo Vukadinoviću rekavši da je riječ “ne samo o neprofesionalnom, nego i moralno nedopustivom činu”. Odgovor još nije dobio.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:02