VLADA POTVRDILA

RAZRIJEŠENA NEDOUMICA Ministarstvo financija dodatno će financirati kupovinu školskih udžbenika za izborne predmete među kojima je i vjeronauk

 
Školski udžbenici
 Ante Cizmic / CROPIX

Nedoumicu oko pitanja hoće li Ministarstvo financija dodatno financirati kupovinu školskih udžbenika za izborne predmete među kojima je i vjeronauk, Vlada je prerezala odgovorom - podrazumijeva se da hoće.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je prethodno poruku kako je novac za "besplatne" udžbenike osiguran za sve obavezne predmete u osnovnoj školi, a odgovornost za kupovinu udžbenika za izborne predmete prebacili su na Ministarstvo financija - izborni će imati besplatne, ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva, poručili su.

Na kritike Crkve, Ministarstvo Blaženke Divjak poslalo je isti zaključak, no iz Vlade šalju drukčije tumačenje.

Njihov odgovor na upit hoće li biti osigurana sredstva za sve udžbenike, uključujući izborni vjeronauk (što je bio slučaj u vrijeme bivše HDZ-ove vlade i ministra Primorca), prenosimo u cijelosti:

"U vezi s Vašim upitom podsjećamo kako je već ranije komunicirano da će Vlada u okviru proračunskih limita pronaći financijski model i osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj iduće školske godine imaju besplatne udžbenike.

Napominjemo da je člankom 14. stavkom 1. Zakona o udžbenicima propisano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Jednako tako, napominjemo kako je člankom 27. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da odgojno-obrazovni standard učenika čine obvezni i izborni predmeti. To ujedno znači da su obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i kojeg jamči država.

Vezano za udžbenike vjeronauka, u skladu s člankom 6. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Republika Hrvatska snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka.

Prema članku 4. Ugovora o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:24