BIVŠI MINISTAR

‘Razumijem ljude, tradiciju oko kolinja, ali ovo nije za prosvjede. To što traže je neprovedivo!‘

Nekadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković ima iskustva s prosvjednicima

Petar Čobanković

 Bruno Konjevic/Cropix

Petar Čobanković svojevremeno je sa seljacima u Slavoniji znao po cijelu noć pregovarati na prosvjednim punktovima.

No, bili su to daleko veći i ozbiljniji prosvjedi, koje su vodili daleko ozbiljniji ljudi, a pregovaralo se argumentirano i oko konkretnih pitanja, vezanih uz poticaje, probleme u mljekarstvu. Seljaci su tada tražili i jeftiniji plavi dizel, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009., donošenje strategija poljoprivredne proizvodnje...

Nekadašnji ministar poljoprivrede, koji je za svoje grijehe iz vremena dok je bio ministar regionalnog razvoja bio i pravomoćno osuđen, danas je u Iloku, u mirovini, politički neaktivan.

- Osobno mislim da nema razloga za aktualne prosvjede. Ono su bila drukčija vremena, seljaci su prosvjedovali zbog materijalnih prava, a sada se prosvjeduje zbog nečeg iracionalnog. Ne možete reći ne priznajem kugu, nećemo provoditi mjere... Razumijem ljude da su naučili na svinjokolje, na tradiciju, ali ovo nije za prosvjede. To što traže je neprovedivo. To je dio zakonodavstva EU i velika je opasnost od te bolesti. Teško je to ljudima objasniti, ali bez biosigurnosnih mjera neće se održati - kaže Čobanković, koji nije držao svinje, ali jest njegov sin.

- Sin je imao 30-ak krmača i prasadi crne slavonske svinje i kada je došla bolest, rečeno mu je da mora prijeći u višu kategoriju ili predati svinje na eutanaziju. Odlučio je predati ih, jer jednostavno nema vremena za to i stvaranje tih boljih uvjeta, tako da se svega riješio. Što ćemo sada? Ništa, kupit ćemo polutke i što sad možemo - rekao je Čobanković.

Upitali smo ga što misli, hoće li se naći zajednički jezik između Ministarstva i prosvjednika te bi li se možda odazvao da ga sada pozovu kao medijatora u ovom sukobu.

- Teško je reći hoće li se dogovoriti, pogotovo zato što je ministrici sužen manevarski prostor jer je riječ o zakonodavstvu EU, a što prosvjednici očito ne razumiju ili ne žele razumjeti. Ja u pregovorima? Ma ne, ne treba mi to. Ja sam u sasvim drugim filmovima, nije to jednostavno, iziskuje i određeni napor, dublje upoznavanje sa situacijom. Ja sam u mirovini i pomažem sinovima oko vinograda. Bila je loša godina, prvo štete od bolesti, onda je nevrijeme porušilo više od 4000 stupova, bio je problem i obrati grožđe. Pola stupova smo promijenili, a pola još moramo... Imam, velim, dosta svojih briga - poručio je nekadašnji ministar, za kojeg će brojni seljaci danas reći da je bio najbolji hrvatski ministar poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:18