PREMIJER U PETRINJI

‘Razumijem opoziciju, nije im lako. Gospodarski rast, turistička sezona, osigurana sredstva za obnovu...‘

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je stigao u posjet Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom kojeg je posjetio Sisak, Petrinju i Glinu
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je stigao u posjet Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom kojeg je posjetio Sisak, Petrinju i Glinu.

Predsjednik Vlade ondje je održao niz sastanaka na kojima se razgovaralo o otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane razornim potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

- Dobili smo izvješće o svim aktivnostima koje se poduzimaju i ministrica Tramišak, i ministar Horvat i ja, kao i susret sa županom Celjakom prije toga u Sisku. Stožer praktički zasjeda na tjednoj bazi, u uskoj suradnji s čelnicima lokalne i područne samouprave. Ovo područje nakon onog glavnog potresa pogodilo je još manjih 1223 potresa. Neki od njih su uzrokovali ono što nazivamo sekundarnih štetama, rekao je premijer.

- Ministarstvo graditeljstva dobilo je zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena i s te strane očekujemo izvješće ovoga i idućeg tjedna kako bismo mogli korigirati sve detalje koji usporavaju proces obnove i ubrzali dinamiku, to su očekivanja sugrađana, ali i obveza nas kao Vlade i države da pomognemo, rekao je premijer, prenosi HRT.

Plenković je rekao kako je Stožer jučer dao informaciju što se sve napravilo po pitanju obnove kao i da će nastaviti s tim procesom.

- Podsjetit ću da je Vlada prije nekoliko dana uplatila Petrinji 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra, centra novog života. Od toga da su oslobođeni plaćanja autocesta, plaćanja električne struje i pristojbi, niza drugih aktivnosti kojima podupiremo život na Banovini i području koje je pogođeno potresom.

Naglasio je kako je u javnom savjetovanju program koji se odnosi na gospodarsku revitalizaciju cijelog područja te da očekuju sugestije u tom savjetovanju.

- Uz obnovu gledamo i dulju perspektivu Banovine, rekao je premijer.

Na pitanje je li se trebalo ranije mijenjati Zakon o obnovi, premijer kaže da nije.

- Ovdje su dva najveća problema imovinsko-pravni odnosi koji na Banovini još nisu riješeni. To ćemo korigirati i stvar će se ubrzati, kaže premijer, a prenosi Dnevnik.hr.

Na upit kada će država sanirati prvu kuću s crvenom naljepnicom, premijer odgovoara: - Kad bude spremna.

Kada je riječ o poskupljenju građevinskog materijala, premijer je rekao da on ne poskupljuje "zbog nas".

- Tu je pandemija, trgovina, to je lančana situacija koju Vlada detaljno prati. Zasad imamo situaciju da cijena raste nevezano uz obnovu, kazao je Plenković.

Novinari su premijera upitali ima li i dalje provjerenja u ministarstva graditeljstva Darka Horvata, na što je on poručio da to nikada nije bilo upitno.

- Hrvatska će potrošiti sav novac iz fonda solidarnosti, poručio je premijer.

Otkrio je da je u obilazak županije s državnim vrhom pozvana i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, no ne zna zašto nije došla.

- Malo koga zovemo dva puta, poručio je, prenosi Dnevnik.hr.

Je li porazno što organizirana obnova nije počela, upitala je novinarka.

- U političkom smislu, ja razumijem opoziciju, nije im lako. Gospodarski rast, izrazita kvalitetna turistička sezona, osigurana sredstva za obnovu... Proces će krenuti, trajat će, trajala je i nakon rata, trajat će i sad. Ubrzava se obnova, rekao je Plenković.

Ali, ne govorim o opoziciji, nego o ljudima, bila je uporna novinarka.

- Sad sam vam odgovorio, rekao je kratko premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:33