ZORAN MILANOVIĆ

‘Razumijem Vladinu šutnju o Mađarskoj, ni ja ne volim biti u čoporu napadača. Migranti? Treba paziti odakle dolaze‘

"Danas mi u Europskoj uniji nismo više radi nekakvog bratstva, iste vjere, istog pogleda na društvo, život, obitelj", rekao je predsjednik
Zoran Milanović
 Tom Dubravec/Cropix

Na prigodnoj svečanosti u Delnicama u povodu Dana grada predsjednik RH Zoran Milanović je u četvrtak ponovno istaknuo da se treba boriti za svaki euro iz europskih fondova "jer je to smisao našeg članstva u Europskoj uniji“.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić istaknula je da Delnice očekuju pomoć u mjerama kojima bi se razvojne mogućnosti tog kraja približile onima u drugim dijelovima Hrvatske. Ocijenila je da su na području Gorskog kotara i Delnica mnogo teži uvjeti života nego drugdje, što prati velik odljev stanovništva i mali prirodni prirast. Ukidanje zakona o brdsko-planinskim područjima, koji je donosio financijske olakšice ovom području, Delnicama je od 2015. do danas odnijelo 74 milijuna kuna, što su tri godišnja gradska proračuna, istaknula je. To je pratio niz prirodnih katastrofa, ali smo sve nadvladali uz pomoć prijatelja i države, rekla je Mihelčić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Ivana Krstitelja.

Unatoč svemu, ulažemo u mlade, mlade obitelji i djecu, otvaranjem mjesta u dječjem vrtiću, priprema se gradnja stanova po modelu poticane stanogradnje, rekla je. Tražimo hitna rješenja pomoći ovom kraju, kako ne bi došli do toga da nas gotovo nema i da škole postaju sve tiše, naglasila je.

Predsjednica Gradskog vijeća Ivana Pećnik Kastner istaknula je da su Delnice uskraćene za oblike pomoći jer se statistički svrstavaju u razvijena područja. Ocijenila je da Delnice i Gorski kotar zaslužuju konkretan program mjera pomoći.

Predsjednik Milanović se u govoru osvrnuo na iskorištavanje novaca iz europskih fondova.

„Koliko je potrošeno novaca do sada ne znam i neću dijeliti lekcije županiji, ali rekli ste u jednom trenutku, vjerojatno u dobroj namjeri, da se ne treba rasipati europskim novcem. Treba se rasipati, to je temelj, smisao, okosnica vezivno tkivo našeg bivanja u Europskoj uniji, u ovom trenutku“, rekao je. Poručio je da se treba boriti za svaki euro u skladu s pravilima.

„Danas mi u Europskoj uniji nismo više radi nekakvog bratstva, iste vjere, istog pogleda na društvo, život, obitelj“, rekao je predsjednik istaknuvši pri tom da smo veliki dio svoje autonomne volje i suverenosti predali Bruxellesu svjesno, ne zato jer mislimo da oni znaju bolje što je dobro za nas. „Ne, to mi znamo najbolje. I što je ostalo? Ostao je novac. Trošite taj novac kako god znate, a ja bih, ne kao predsjednik nego hrvatski građanin, naprosto želio vidjeti tko je odgovoran za svaki milijun ili 50 milijuna eura koji nismo iskoristili, odnosno uzeli. To je naš novac, to je smisao našeg članstva u EU“, rekao je predsjednik Milanović.

Milanović o Mađarskoj: Ne volim biti u čoporu koji napade druge, posebno susjede, čak i kad se ne slažem s njima, razumijem Vladu ako šuti

Predsjednik se u Delnicama osvrnuo na odluku mađarskog parlamenta koji je utorak izglasao zakon kojim se zabranjuje promicanje homoseksulnosti među maloljetnicima kao i na reakcije s tim u vezi.

"Zemlje EU rade svašta, vidimo da je Mađarska donijela zakon o osudi homoseksualnosti, na koji se digla cijela zapadna Europa pa se očekivalo da i Hrvatska napadne, rekao je.

"Ne volim biti u čoporu koji napade druge, posebno susjede, čak i kad se ne slažem s njima, a ne slažem se. Razumijem Vladu ako šuti, možda šutimo iz istih razloga", naglasio je Milanović.

Govoreći o Gorskom kotaru, predsjednik je istaknuo da je taj kraj svrstan u višu kategoriju po objektivnim kriterijima i mjerilima EU u njegovom mandatu kao premijera. Vjerovali smo da je to ispravno, ali ako je to zaista negativno, osjećam se loše, a vi to, s ovom Vladom i HDZ-om, možete promijeniti, rekao je.

Standard u Delnicama je sad po svemu puno bolji nego što je bio u vrijeme socijalizma, pune zaposlenosti i Tita, ocijenio je je predsjednik. Niste loši i bit ćete još bolji, vrijeme je za početi raditi bolje i bogatiti se, rekao je Milanović.

Kao malo ranjivo društvo moramo biti svjesni kakve probleme može donijeti nesmotrena imigracija

Istaknuo je da u kafićima u središtu Zagreba rade mladi iz Srbije, BiH ili Makedonije, jer to hrvatski građani više ne žele raditi. "No, mi moramo paziti, kao malo, delikatno i ranjivo društvo, voditi računa o tome tko su ti imigranti i odakle dolaze. Moramo biti svjesni kakve probleme maloj zajednici može donijeti nesmotrena imigracija", rekao je.

Pozdrave su uputili i državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić kao izaslanica Vlade RH, HDZ-ov saborski zastupnik Tomislav Klarić u ime Hrvatskog sabora, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 02:26