PREDSTAVLJANJE

RAZVOJNI PROJEKTI VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE Ulaže se 1,7 milijardi kuna u 10 strateških projekata'

Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije predstavljeni su u četvrtak na tematskoj konferenciji u Vukovaru, na kojoj je rečeno da je deset strateških razvojnih projekata koje je odabrala županijska skupština ukupno vrijedno 1,7 milijardi kuna.

„Kada je riječ o razvojnim projektima na prvome su mjestu deset strateških projekata koje je odabrala županijska skupština, vrijednih oko 1,7 milijardi kuna, koji su sastavni dio razvojne strategije županije s naglaskom na prehrambeno-prerađivački i drvno prerađivački sektor“, rekao je ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota.

Posebno je naveo pet projekta navodnjavanja od kojih su dva u provedbi u sklopu nastojanja da se OPG-i pridobiju za proizvodnju višedohodovnih kultura, te da se dio njih odmakne od intenzivne ratarske proizvodnje.

„Projekti na Blatu kod Cerne i Velikom Polju kod Sopota se provode, dva su projekta navodnjavanja velikih polja u pripremi i to Ervenica kod Privlake i polje kod Lipovca“, rekao je Cota dodavši da će se i polja kod Grabova i Tovarnika kandidirati za projekte navodnjavanja u EU financijskoj perspektivi 2021-2027.

Pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić naveo je da je provedeno ili se provodi 13 projekata ukupne vrijednosti od čega treba izdvojiti projekte navodnjavanja za koje je osigurano oko 400 milijuna kuna, Centar za digitalizaciju prirodne osnove te niz manjih projekata usmjerenih na bolje korištenje resursa.

Projekt istraživanja i eksploatacije geotermalnih potencijala predstavio je direktor tvrtke „Geotermalni izvori“ Saša Dević naglasivši da se projekt temelji na istraživanjima Ine provedenima još 1980-tih godina kada je indicirano postojanje geotermalnog potencijala na području općine Babina Greda.

„Radi se o strateškom i vrlo zahtjevnom projektu i u tehničkom i u financijskom smislu, no započet je s provedbom, u cilju mogućeg stavljanja prirodnih resursa u funkciju održiva gospodarskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta“, rekao je, među ostalim Dević.

Predstavljeno je i niz drugih projekata, poput projekta Agro-tehnološkog centra i Agro-klastera te Centra kompetencija u čijem je fokusu realizacija projekta Drvno-tehnološkog centra „Slavonski hrast“, vrijednog 25 milijuna kuna, s ciljem ojačavanja lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije na vukovarsko-srijemskom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:30