PROBLEM OTPADA

Reagiranje iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: ‘Nismo poslali inspekciju u KB Dubrava‘

‘Izvanredne odluke koje se odnose na COVID-19 situaciju moguće je donijeti isključivo na temelju propisa koji reguliraju izvanredne situacije‘
 Ronald Gorsic/Cropix

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja reagirali su na tekst koji je 20. siječnja 2021. godine objavljen na portalu Jutarnji.hr: 'Covid-bolnica u Dubravi tražila pomoć zbog gomilanja infektivnog otpada, Ministarstvo im poslao inspekciju'.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije u KB Dubrava poslalo inspekciju već intenzivno pokušava pomoći KB Dubrava kako bi riješila problem koji je nastao zbog neispunjavanja ugovornih obveza tvrtke koju su angažirali za sakupljanje zaraznog medicinskog otpada.

Što se tiče postrojenja u Našicama radi se o cementari, a ne o spalionici, te su vezano upravo uz tu činjenicu propisane mogućnosti i ograničenja obrade otpada kao zamjene za dio goriva.

Izvanredne odluke koje se odnose na COVID-19 situaciju moguće je donijeti isključivo na temelju propisa koji reguliraju izvanredne situacije, a propisi iz područja gospodarenja otpadom koji su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ne pružaju takvu mogućnost.

Rješenje postupanja s povećanim količinama infektivnog otpada je moguće isključivo angažiranjem svih raspoloživih kapaciteta skladištenja, sakupljanja i steriliziranja tog otpada od strane tvrtki koje sakupljaju, skladište i steriliziraju infektivni otpad.

Ministarstvo pruža svaku potrebnu pomoć u okviru postojećih zakonskih mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:40