OPTUŽBE ISTARSKIH AKTIVISTA

Reakcija HEP Grupe na članak 'U Plominu se koristi 'krvavi ugljen'?

 Goran Sebelic / CROPIX

Iz HEP grupe je stigla reakcija na članak "U PLOMINU SE KORISTI 'KRVAVI UGLJEN'? Istarski aktivisti: 'Razotkrili smo kobni lanac ugljena..." autorice Barbare Ban, koji je na portalu www.jutarnji.hr objavljen 25. rujna 2017. godine.

- TE Plomin d.o.o. (kao član HEP grupe) u 2017. godini nije zaprimio nijednu pošiljku ugljena iz Kolumbije za potrebe rada Termoelektrane Plomin. U razdoblju od 2004. do 2016. godine, ugljen porijeklom iz Kolumbije ukupno čini tek oko 30 posto ukupnih količina, stoji u reakciji HEP-a.

- Ugljen se za potrebe TE Plomin nabavlja na javno oglašenim međunarodnim natječajima na kojima mogu sudjelovati svi ponuditelji koji ispune tehničke zahtjeve u smislu kvalitete i karakteristika ugljena s obzirom na tehničke zahtjeve postrojenja i norme zaštite okoliša.

- Do sada su ugovori sklapani sa šest različitih ponuditelja. Prodavatelji ugljena iz Kolumbije su, kao i svi ostali, zadovoljavali sve postavljene zahtjeve. TE Plomin d.o.o. kao kupac nije imao niti ima nikakve informacija o mogućoj zabrani trgovanja za ponuditelja ili nabave ugljena iz nekog od izvora u Kolumbiji.

- HEP je, dakako, svjestan važnosti aktivnog upravljanja dobavljačkim lancem i odgovornosti za okolišne i društvene utjecaje u tom lancu. Slijedeći društveno odgovorne inicijative i smjernice na razini EU, HEP će još više pozornosti posvećivati ovom pitanju te u skladu s tim unapređivati svoje poslovne politike i praksu, piše u reakciji HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:21