OPTUŽBA O KOMUNALNOJ NAKNADI

REAKCIJA IZ BRODOSPLITA: Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi

Tomislav Debeljak
 Marko Todorov / Hanza Media

Iz Brodosplita su u ponedjeljak odgovorili na prozivke splitskog gradskog vijećnika iz redova stranke Pametno. Tvrde da plaćaju i komunalnu naknadu i za površinu veću nego što je koriste.

U nastavku prenosimo Brodosplitovo priopćenje u cijelosti.

"Članovi stranke Pametno već duže vrijeme pokazuju izuzetnu netrpeljivost i prema Brodosplitu.Takvo ponašanje jednog gradskog vijećnika prema splitskom gospodarskom subjektu u kojem svakodnevno preko 2300 radnika, ne samo da je nekorektno nego je potpuno suprotno od naziva stranke čiji članovi konstantno nasrću na Brodosplit.

Da podsjetimo javnost, ti nasrtaji započeli su u ožujku prošle godine kada su isti vijećnici postavili pitanje na sjednici gradskog vijeća u kojemu su istakli svoju zabrinutost situacijom u Škveru. Javnost će sama prosuditi koliko je postavljanje takvog pitanja s obzirom što se o

Brodosplitu znalo tada, ali i sada, bilo pametno. Isto tako, da li je i koliko na postavljanje toga pitanja imalo utjecaj to što je stranka Pametno tada bilo u koaliciji s gospodinom Ivanom Jakovčićem, koji je bio u nadzornom odboru finske tvrtke u vlasništvu gospodina Danka Končara javnost će sama prosuditi - ali mi odgovor pouzdano znamo.

Što se tiče komunalne naknade, Brodosplit je jedino brodogradilište u Republici Hrvatskoj koje od samog početka restrukturiranja plaća puni iznos koncesijske i komunalne naknade. Utvrdili smo kako plaćamo i za veću površinu, pa čak još uvijek plaćamo i za dio površine koju smo Gradu ustupili za izgradnju Spaladium Arene. Osim toga morali smo podmiriti i tuđe dugove koji su nastali prije nego što je započet proces restrukturiranja.

Za istu površinu na koju plaćamo koncesijsku naknadu fiksni i varijabilni dio, od koje Grad dobije 1/3 od koncesijske naknade, zaračunava nam se puni iznos komunalne naknade i naknade za uređenje voda. S druge strane, sva ostala brodogradilišta u Republici Hrvatskoj imaju različite vrste beneficija bilo popusta ili otpisa koje su im gradske uprave odobrile za podmirivanje tih naknada.

Potaknuti tim primjerima i neutvrđenoj odnosno većoj površini koja nam se obračunava, a vodeći računa o našim troškovima, potaknuli smo razgovore sa splitskom gradskom upravom da nam odobre određene popuste ili otpis potraživanja, kako bi makar u tom segmentu troškova bili donekle ravnopravni našoj konkurenciji.

Jer kao što je poznato niti u čemu do početka ove godine nismo bili ravnopravni, bez obzira da li se radilo o odlukama državne ili lokalne razine. Pa i ovi nasrtaji stranke Pametno nam pokazuje da ni među lokalnim političarima nismo ravnopravni, jer dok se uglavnom piše kako gospodarstvo treba rasteretiti fiskalnih i parafiskalnih nameta, pogotovo one tvrtke koje se bore na međunarodnom tržištu s jakom konkurencijom među kojima ima i onih koje njihove matične države subvencioniraju, moglo bi se zaključiti da je intencija Pametnog obrnuta.

Računajući da ćemo uspjeti postignuti nekakav dogovor s gradskom upravom, bilo o smanjivanju ili otpisu potraživanja privremeno smo bili zastali u podmirivanju naših obaveza za komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Budući da nažalost nismo uspjeli postići dogovor, podmirili smo cjelokupan sporni iznos, ali nećemo odustati i od daljnjih pregovora s gradskom upravom u vezi utvrđivanja stvarnih površina i smanjivanja navedenih troškova koje smatramo previsokim.

Na kraju ponovit ćemo ponoviti kako Brodosplit duže vrijeme posluje s dobiti i to bez uračunatih državnih potpora, a svi zajedno se trudimo poslovati još bolje, u prvom redu kako bi u narednom razdoblju dodatno podigli plaće svim radnicima. A budući da nam gospodin vijećnik Pametnog ne samo šalje na kraju svoje facebook objave osobnu poruku, nego prethodno sve svoje aktivnosti protiv Brodosplitaponosno nabraja - možemo konstatirati sljedeće: Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi", stoji u priopćenju Brodosplita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:39